Звернення Зеленського за підсумками 253-го дня війни – про що говорив президент

Читать на русском
Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 3 листопада, 253-го дня війни проти російських окупантів.
Офіс президента

Президент Володимир Зеленський випустив нове звернення за підсумками 3 листопада, 253-го дня війни проти російських окупантів. Як зазначив український лідер, витерпіти російський енерготерор – це зараз наше національне завдання.

Основне зі звернення президента України:

  • Передусім хочу привітати з двома професійними святами, які відзначаються сьогодні. Це День ракетних військ і артилерії та День інженерних військ. Щиро вітаю всіх воїнів, ветеранів і рідних наших героїв, які служать у цих військах.

  • І я підписав укази про відзначення двох бригад спеціальною відзнакою – «За мужність та відвагу». Це 43-тя окрема артилерійська бригада імені гетьмана Тараса Трясила і 44-та окрема артилерійська бригада імені гетьмана Данила Апостола. Дякую вам, хлопці, за влучність!

  • Сьогодні протягом дня були різні переговори й зустрічі для зміцнення нашої держави. Відбувся візит Президентки Греції, і ключовий сенс візиту – саме оборонний. Ми отримали від Греції першу партію бронетехніки, украй необхідної зараз.

  • Сьогодні ж зустрівся з представниками Конгресу США – сенаторами Крісом Кунсом і Робом Портманом. Подякував їм за незмінну двопартійну підтримку й за допомогу, яку Сполучені Штати надають нашій державі. Говорили передусім про повітряний щит для України, про те, як прискорити звільнення нашої території.

  • Окремо й дуже предметно обговорили виклики в енергетиці. Російські удари по нашій енергетиці, по наших енергооб’єктах не припиняються жодної доби. Цієї ночі іранськими дронами був атакований Кривий Ріг.

  • Загалом по країні ураження об’єктів енергетики є в різних областях – це обсяг генерації і транспортування електрики, який забезпечує мільйони людей. Лише станом на цей вечір від споживання тимчасово відключені за аварійними та стабілізаційними графіками близько 4,5 млн споживачів. Зокрема в Києві та десяти областях.

  • Витерпіти російський енерготерор, пройти й таке випробування – це наше національне завдання, одне з основних зараз. Сам факт, що росія вдалася до терору проти енергетики, свідчить про слабкість ворога. Вони не можуть перемогти Україну на полі бою і тому намагаються ось так зламати наших людей – принизити українців, ударити по духу нашого народу, по спротиву наших людей. Вірю, що це росії не вдасться.

  • Зокрема про енергетичні виклики говорив сьогодні з президенткою Молдови. Жахливі наслідки російської гібридної агресії відчувають усі європейці, і громадяни Молдови також. Говорили з пані Санду про те, що можемо разом зробити в інтересах наших людей і для захисту наших держав.

  • Говорив сьогодні і з президентом Індонезії. Тематика зрозуміла – це саміт «Великої двадцятки», який розпочнеться невдовзі.

  • Є сьогодні висновок МАГАТЕ – цілком очевидний. Місія організації відвідала всі ті об’єкти, які згадували представники росії, коли розповідали свої фантазії про так звану брудну бомбу. Ми запросили МАГАТЕ, щоб вони перевірили, ми надали їм повну свободу дій на відповідних об’єктах, і маємо чіткі й неспростовні докази того, що ніхто в Україні жодної «брудної бомби» не створював і не створює. І єдине, що є брудне в нашому регіоні зараз, – це голови тих у Москві, хто, на жаль, захопив контроль над російською державою й тероризує Україну та весь світ.

  • Важливий документ підготовлений і оприлюднений сьогодні міжнародною групою експертів, що працює під керівництвом Майкла Макфола та Андрія Єрмака. Це документ про абсолютно необхідні санкції проти росії в IT-сфері.

  • Сьогодні вдалося звільнити з російського полону ще 107 українців. З них шестеро – це офіцери, 101 – сержанти та рядові. Армія, ВМС, тероборона, Нацгвардія, прикордонники... Багато з них були поранені, і дуже серйозно. Усім уже надається необхідна допомога.

Нагадаємо, що напередодні Зеленський провів зустріч із міністром закордонних справ, Європейського Союзу та співробітництва Іспанії Хосе Мануелем Альбаресом.

Також Зеленський провів переговори із Ердоганом після збереження «зернової угоди».

Раніше стало відомо, що Україна не братиме участі в саміті G20, якщо там буде представлена рф в особі президента путіна.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: