Українці вже другий Великдень відзначатимуть в умовах повномасштабної війни. За рік ціни на харчі, за даними Держстату, зросли більш як на 34%. Серед продуктів, що найбільше подорожчали, – яйця, які є невід'ємною частиною великоднього кошика. Як загалом за рік зросла вартість базового набору продуктів на Великдень, вивчило «Слово і діло».
У 2023 році вартість традиційного великоднього кошика становитиме 1 тисячу 468 грн: це паска, яйця, сало, домашня ковбаса, буженина, курка, сир, вершкове масло, українське вино, хрін, овочі та яблука.
Порівняно з минулим роком вартість зросла на 29,3% – тоді можна було вкластися у 1,1 тисячу грн.
Випекти паску вдома трохи дешевше, ніж купити у магазині, але її вартість все одно зросла на 37% – до 185 грн.
Десяток яєць за рік подорожчав більш ніж удвічі – до 71 грн (+136,7%).
Півкілограма сала цього року коштуватиме 90 грн (+12,5%), півкіло буженини – 175 грн (+9,4%), кілограм курки – 108 грн (+17,4%).
Твердий сир за рік подорожчав на 29,6% – до 219 грн за півкілограма. Пачка вершкового масла тепер коштує на 18,3% дорожче – 71 грн.
З овочів подорожчали свіжі огірки – до 73 грн за півкілограма (+55,3%). Помідори, навпаки, подешевшали. Півкіло яблук коштуватиме 9 грн (+28,6%).
Крім того, зросла ціна на хрін (+14,3%) та вітчизняне вино – пляшка коштує близько 102 грн (+30,8%).
Нагадаємо, в Україні минулого року рекордно подорожчали яйця. Ми писали, як змінювалася середня вартість десятка яєць у 2021-2022 роках.
Раніше аналітики «Слово і діло» підрахували, на скільки цього року подорожчав новорічний стіл.
З інфографіки можна дізнатися про зміну вартості різдвяної куті.
ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM
найважливіше від «Слово і діло»