ВАКС заарештував депутата Полтавської облради від «Батьківщини» (доповнено)

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав прохання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до підозрюваного.
Сергій Бєлашов

Вищий антикорупційний суд узяв під варту депутата Полтавської обласної ради та керівника фракції «Батьківщина» Сергія Бєлашова. НАБУ і САП його підозрюють у причетності до заволодіння майже 204 млн грн філії «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця».

Про це повідомляє прес-служба ВАКС та підтверджують співрозмовники «Слово і діло» в антикорупційних органах правопорядку.

«11 червня слідчий суддя Вищого антикорупційного суду застосував до підозрюваного у справі щодо продажу газу ПАТ «Укрзалізниця» запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із альтернативою внесення застави у сумі 30 млн грн. Строк дії запобіжного заходу – до 9 серпня 2023 року включно», – інформує суд.

У повідомленні не вказується прізвище підозрюваного, проте, за інформацією «Слово і діло», йдеться про депутата Полтавської облради Бєлашова. За словами джерел, політика хотіли взяти на поруки голова парламентської фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко та народні депутати від цієї політичної сили: Іван Кириленко, Валентин Наливайченко, Олександр Абдуллін, Іван Крулько, Валерій Дубіль (раніше помилково було вказано Володимир Кабаченко), Вадим Івченко та ще два парламентаря.

У ВАКС додали, що в разі внесення застави на підозрюваного покладуть такі обов'язки: прибувати на першу вимогу; не залишати межі Києва, Київської та Полтавської областей без дозволу; повідомляти про зміну свого місця проживання; утримуватися від спілкування із визначеними в ухвалі особами; здати на зберігання закордонні паспорти та носити електронний браслет.

Як повідомили «Слово і діло» співрозмовники, НАБУ і САП повідомили про підозру депутату Полтавської облради Сергію Бєлашову. За версією слідства, він причетний до заволодіння майже 204 млн грн збитків філії «Центр забезпечення виробництва» УЗ. Крім Бєлашова у справі також повідомили колишнім директорам філії ЦЗВ Віталію Цвігуну та Євгену Нікітіну.

Як встановило розслідування, в період грудня 2016 - лютого 2020 років філія «Центр забезпечення виробництва» УЗ придбала за завищеною на майже 204 млн грн ціною природній газ у приватних компаній ТОВ «Юг-Газ» та ТОВ «Скела Терциум».

Раніше у цій справі пішов на угоду про визнання винуватості колишній начальник відділу складського обліку палива управління обліку нафтопродуктів та складського господарства філії ЦЗВ УЗ Володимир Скородинський. 7 квітня 2023 року Вищий антикорупційний суд угоду затвердив і призначив йому покарання у виді умовного позбавлення волі строком на 5 років із випробуванням протягом 2 років. Також його оштрафували на 17 тисяч грн та зобов'язали відшкодували 2 млн грн шкоди.

Ексдиректор філії ЦЗВ Віталій Цвігун намагався оскаржити рішення про затвердження угоди, оскільки нібито його можна ідентифікувати в тексті вироку. Проте 17 травня Апеляційна палата ВАКС у скарзі відмовила і залишила рішення без змін.

Нагадаємо, Вищий антикорупційний суд слухає й іншу справу, де фігурує ексдиректор філії «Центр забезпечення виробництва» УЗ Віталій Цвігун. Також ВАКС розглядає справу, де згадується компанія ТОВ «Скела Терциум».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: