В Угорщині відмовилися засудити КНДР за постачання зброї росії

Читать на русском
В Угорщині слідом за Словаччиною заявили, що не отримали жодних доказів постачання росії ракет з КНДР.
Фото: Getty Images

Угорщина не засудила постачання Північною Кореєю зброї росії у війни проти України, як це зробили практично всі інші члени ЄС, бо «не отримала жодних доказів».

Про це заявив державний секретар з питань безпекової політики міністерства закордонних справ і торгівлі Угорщини Петер Штарай, передає видання 444.hu.

Війна росії проти України: як путіну допомагають інші диктаториБілорусь, Іран та Північна Корея надають найбільшу підтримку росії під час війни проти України. Докладніше – на інфографіці.

Як зазначили у виданні, під час дебатів у парламенті Угорщини двоє депутатів Мартон Томпош і Петер Унгар запитали у Штарая, чому уряд не приєднався до спільної декларації США з тридцятьма союзниками, у якій засуджувалося постачання ракет Північною Кореєю росії, яка, у свою чергу, запускає їх по Україні.

«Оскільки нам не було надано жодних доказів, у нас не було можливості перевірити дійсність тверджень, що містяться в заяві», – відповів Штарай.

Своєю чергою Томпош поставив під сумнів промиротворчу позицію Угорщини.

«Як може бути сумісним із промиротворчою позицією уряду і пропагандою те, що вони відмовляються підписати резолюцію, яка не має обов'язкової сили, засуджуючи угоду з продажу зброї між КНДР і росією-агресором без будь-яких юридичних наслідків?» – заявив опозиціонер.

Також Петер Унгар зазначив, що «це дивно і несподівано, оскільки уряд Угорщини виступає категорично проти будь-яких поставок зброї в російсько-українській війні.

«Угорський уряд засуджує лише поставки зброї із Заходу чи також і зі Сходу?», – запитав він.

Зазначимо, раніше таку ж позицію, як і Штарай, озвучив голова МЗС Словаччини Юрай Бланар, пояснюючи відмову своєї країни підтримати заяву із засудженням дій Північної Кореї.

Як відомо, резолюцію, до якої долучилися провідні держави Європейського Союзу, а також Велика Британія та Албанія і Північна Македонія оприлюднив Державний департамент Сполучених Штатів. Разом із тим, у переліку тих, хто її підтримав, немає Словаччини та Угорщини.

За даними США, ударів ракетами КНДР по території України було завдано 30 грудня і 2 січня. Під час першої масштабної атаки північнокорейська ракета впала в Запорізькій області, а 2 січня росія випустила вже кілька таких ракет.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що обстріл України ракетами КНДР – це вже «червоні лінії».

Також США ввели санкції через постачання ракет із Північної Кореї до Росії.

Раніше Європарламент заявив, що уряд Угорщини підриває цінності ЄС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: