Росія в Раді безпеки ООН заблокувала контроль санкцій проти Північної Кореї

Читать на русском
Росія наклала вето на продовження мандату групи контролю за дотриманням режиму санкцій ООН, накладених на Північну Корею. Небензя назвав санкції проти КНДР, відірваними від дійсності.
Reuters

Росія на засіданні Ради безпеки ООН вперше наклала вето на щорічне продовження мандату групи експертів, які стежать за дотриманням санкції, введених проти Північної Кореї через її програми ядерної зброї та балістичних ракет.

Про це повідомляє ВВС.

Путін подарував Кім Чен Ину лімузин, чим порушив санкції Ради безпеки ООН – ЗМІПутін подарував Кім Чен Ину на день народження автомобіль Aurus представницького класу. Цей подарунок може порушувати санкції Ради безпеки ООН, які забороняють ввезення до КНДР предметів розкоші.

З 2006 року Рада Безпеки ООН ввела низку санкцій проти Пхеньяну за його програму створення ядерної зброї. Ці обмеження все ще діють, але експертну групу, створену для відстеження порушень, тепер буде розформовано.

На голосуванні в Раді безпеки росія використала своє право вето як постійний член, тоді як 13 з інших 14 присутніх держав проголосували за продовження мандату. Китай утримався.

«За минулі роки ситуація на Корейському півострові і навколо нього змінилася кардинальним чином. Санкційний режим, затверджений резолюціями Ради Безпеки з добрими намірами запобігти розповсюдженню ядерної зброї в регіоні, на сьогоднішній день не просто втрачає свою актуальність, він гранично відірваний від дійсності. Ми є свідками безпрецедентної політики західних країн на чолі зі США щодо удушення Пхеньяна, яка включає жорсткі й односторонні рестрикції, агресивну пропаганду і прямі особисті погрози на адресу влади КНДР», – заявив представник росії в ООН Василь Небензя.

При цьому минулого тижня комісія заявила, що розслідує повідомлення про те, що росія порушила санкції, купуючи північнокорейську зброю.

Вето росії викликав хвилю засудження: США, Велика Британія, Франція, Японія та Південна Корея виступили із спільною заявою, в якій звинуватили рф в спробах замовчати розслідування порушень резолюцій Радбезу з боку як Пхеньяну, так і самої Москви. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що вето рівносильне визнанню провини в тому, що росія використовувала північнокорейську зброю у війні.

Нагадаємо, за інформацією західної розвідки, в обмін на постачання зброї росія розблокувала частину активів КНДР у своєму банку, заморожених санкціями ООН.

Крім того, ЗМІ повідомили, що росія всупереч санкціям ООН почала постачати нафту безпосередньо до Північної Кореї.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: