Нідерландський політик розкритикував союзників України за те, що ЗСУ досі не мають F-16

Читать на русском
Кожен F-16, який не літає в українському небі, – це додаткові шанси для російських вертольотів, літаків, ракет, які завдають ударів по українцях, заявив нідерландський політик Шурд Шурдсма.
Фото: mil.in.ua

Поки Україна не має винищувачів F-16, у росіян є більше шансів атакувати її громадян.

Про це нідерландський політик, член Палати представників (2012–2023 рр.) Шурд Шурдсма сказав в інтерв’ю Укрінформу.

F-16 для України: що зараз відомо про навчання пілотів та передачу винищувачівУкраїна цього року має отримати перші винищувачі F-16. На інфографіці – що зараз відомо про постачання літаків та навчання пілотів.

«Я переконаний, що Європа та Захід мають надавати Україні все необхідне для забезпечення війська. І це повинно робитися тоді, коли потрібно, а також у потрібних напрямках. На жаль, ми бачимо, як ЗСУ «годують крихтами допомоги» замість того, щоб забезпечити усім необхідним», – зауважив він.

Також Шурдсма висловив сумнів, що бодай одна країна НАТО відправила б свої війська на штурм без надійної підтримки з повітря.

«Це обурливо. Ми так довго чекали на «зелене світло» щодо відправки F-16 в Україну. Тому що кожен F-16, який не літає в українському небі, – це додаткові шанси для російських вертольотів, літаків, ракет, які завдають ударів по українських громадянах», – сказав політик.

Також він додав, що українські льотчики проходять підготовку на винищувачах F-16 в Румунії, але досі невідомо, коли літаки будуть передані Україні.

«Було докладено багато зусиль для вибудовування логістичного ланцюжка, щоб літаки були в Україні. Але не можу навіть прогнозувати, коли вони будуть там. Якби це залежало від мене, вони були б там ще два роки тому», – сказав Шурдсма.

Нагадаємо, Румунія погодила навчання українських пілотів на F-16 на своїй території.

Прем'єр Нідерландів заявив, що зараз докладаються усі зусилля для того, щоб F-16 були в Україні якнайшвидше.

За інформацією NYT, підготовка дванадцяти українських пілотів до бойового пілотування винищувачів F-16 може завершитися вже до липня, а Україна на цей момент може отримати шість цих бойових машин.

Також повідомлялося, що до Міноборони Швеції не виключають постачання винищувачів Gripen для України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: