ПАРЄ закликала передати заморожені активи росії на відбудову України

Читать на русском
ПАРЄ ухвалила резолюцію із закликом вилучити заморожені російські активи та використати їх для відновлення України.
Фото: unian.ua

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію із закликом вилучити заморожені російські активи та використати їх для відновлення України.

Про це повідомила народна депутатка Євгенія Кравчук у Facebook.

Конфіскація російських активів на користь України: у яких країнах є прогресЗаморожені російські активи можуть бути використані для відновлення України. У яких країнах є прогрес у конфіскації – на інфографіці.

Вона розповіла, що резолюцію ПАРЄ підтримали 134 учасники засідання.

Асамблея, серед іншого, закликала:

  • створити міжнародний компенсаційний механізм під егідою Ради Європи для всебічного відшкодування збитків, завданих фізичним та юридичним особам, у тому числі Українській державі, внаслідок агресії росії;
  • Створити міжнародний трастовий фонд, куди будуть передані на зберігання всі російські державні активи;
  • сформувати міжнародну комісію для розгляду позовів, поданих Україною та постраждалими суб'єктами, а також фізичними та юридичними особами, які вимагають відшкодування збитків, завданих агресією росії.

«Асамблея визнає, що російські політики, пропагандисти, олігархи та інші колаборанти війни накопичили значні статки завдяки своїм тісним зв'язкам з режимом путіна. Для забезпечення персональної відповідальності таких осіб – їхні активи мають бути заморожені, конфісковані та спрямовані на відбудову України», – зазначила Кравчук.

Нагадаємо, 21 березня лідери Європейського Союзу погодилися конфіскувати значну частину надприбутків, отриманих від заморожених російських активів, та передати їх Україні.

Як відомо, дохід від заморожених російських активів становить близько 3 млрд євро щорічно. При цьому, за даними ЗМІ, керівництво ЄС вирішило не передавати Україні 5 млрд євро прибутку, отриманого від заморожених російських активів у 2022 та 2023 роках.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: