ЗМІ назвали варіанти відповіді Ізраїлю на атаку Ірану

Читать на русском
Ізраїль обговорював варіанти відповіді на атаку Ірану, щоб досягти різних стратегічних результатів – стримати аналогічні напади у майбутньому, умиротворити США та не допустити ескалації.
Reuters

Ізраїль у вівторок обговорював, як краще відреагувати на безпрецедентну атаку Ірану, зважуючи низку варіантів, розрахованих на досягнення різних стратегічних результатів: стримування аналогічного нападу в майбутньому, умиротворення своїх американських союзників і запобігання повномасштабній війні.

Про це пише The New York Times із посиланням на чиновників.

Атака Ірану на Ізраїль: які країни офіційно підтримали Тель-Авів, а які – зберігають нейтралітетЯк світ відреагував на напад Ірану на Ізраїль – інфографіці. Які країни підтримали Ізраїль, які – Іран, а які – офіційно зберігають нейтралітет.

За їхніми словами, члени військового кабінету Ізраїлю розглядають досить масштабні варіанти, щоб дати чіткий сигнал Ірану, що такі атаки не залишаться без відповіді, але не настільки масштабні, щоб спровокувати серйозну ескалацію.

Розглядалися такі варіанти відповіді:

  • завдання агресивного удару по іранській цілі, такій як база Корпусу вартових ісламської революції в іншій країні, наприклад, у Сирії. Недоліком цього варіанта є те, що йому не вистачає симетрії, що дозволяє відповісти на прямий напад на Ізраїль прямим нападом на Іран.
  • Завдання удару по символічній цілі всередині Ірану. Але, за словами чиновників, такий крок може вимагати консультацій із США, які проти такого удару.
  • Проведення кібератаки на інфраструктуру Ірану. Але це може призвести до передчасного розкриття кіберможливостей Ізраїлю і не стане відповіддю на великий авіаудар.
  • Здійснення невеликих атак усередині Ірану, включаючи цільові вбивства, якими займається Моссад. Але Ізраїль не бере на себе відповідальність за такі напади, тож вони не будуть публічною відповіддю.

За словами інших офіційних осіб, Ізраїль також розглядає варіант бездіяльності або дипломатичний підхід, включаючи бойкот Ірану з боку Ради Безпеки ООН.

При цьому американські чиновники публічно і приватно намагалися переконати Ізраїль у тому, що йому не потрібно відповідати на іранський удар, але розуміють, що переконати Тель-Авів може виявитися неможливим.

Нагадаємо, місцеві ЗМІ повідомили, що військовий кабінет Ізраїлю 16 квітня все ж таки визначився з відповіддю Ірану, але не визначився з часом.

Іран попереджав, що вдарить із ще більшою силою, якщо Ізраїль відповість на останню атаку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: