Західні країни втрачають фокус уваги щодо України – Науседа

Читать на русском
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що геополітична ситуація ускладнилась і висловив занепокоєння тим, що західні країни втрачають фокус уваги з України.
Фото: Soeren Stache / DPA / Global Look Press

Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що лідери Європейського союзу втрачають фокус стосовно України, ухвалюючи рішення щодо поставок озброєння, але не імплементуючи їх.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Допомога Україні чи преміум на Netflix: що обходиться дорожче платникам податків країн-союзників«Слово і діло» підрахувало, скільки один зайнятий громадянин країни-союзника витрачає на допомогу Україні. Ці витрати ми порівняли з місячною вартістю преміум-підписки на Netflix.

Науседа зазначив, що з минулого засідання Європейської ради геополітична ситуація лише погіршилася, вказавши на дві гарячі точки на геополітичному ландшафті: Україну та Близький Схід.

«Я стурбований тим, що ми втрачаємо фокус уваги з України. Минулого тижня я зустрічався з президентом Володимиром Зеленським у Вільнюсі і він сказав мені, що Україна має нагальну потребу в системах ППО, артилерійських снарядах, а також ракетах», – сказав литовський президент.

Він нагадав, що кожного дня росія завдає ударів по українських містах, внаслідок яких гинуть мирні жителі.

«Водночас від моменту прийняття рішень про військову допомогу і до її надання часто проходять місяці. Потрібно радіти не ухваленим рішенням, а їх реалізації», – додав він.

За його словами, ЄС має продовжувати санкційну політику проти рф. При цьому він звернув увагу на те, що спостерігається збільшення поставок до ЄС скрапленого газу з росії, потрапляння на європейський ринок російської й білоруської агропродукції.

«Тому ми повинні ухвалити рішення, щоб запобігти їхньому імпорту. Насамперед, я хотів би закликати колег вжити деяких економічних заходів, додаткових тарифів, щоб зробити імпорт з росії, Білорусі неконкурентоспроможним», – підкреслив Науседа.

Нагадаємо, Литва протягом поточного року виділить 1,2 млрд євро у фонд підтримки України, створений ЄС, на закупівлю боєприпасів та військової техніки, а також допоможе удосконалити систему безпеки в українських школах.

Також повідомлялося, що Україна одержала новий пакет військової допомоги від Литви.

Як відомо, Євросоюз почав готувати 14-й пакет санкцій проти росії.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: