Наймасштабніші теракти росіян в Україні під час великої війни

Читать на русском

Росія здійснила масовану атаку на Дніпропетровщину. У самому обласному центрі під удар потрапили житловий будинок, автовокзал та залізнична інфраструктура. У Синельниківському районі частково зруйновано кілька житлових будинків, а у Павлограді пошкоджено підприємства. Загинули загалом 8 осіб, майже три десятки постраждали, зокрема діти. «Слово і діло» пропонує згадати наймасштабніші за кількістю жертв теракти росіян під час великої війни.

Сьогоднішня атака вже четверта велика за цей рік. Буквально два дні тому, 17 квітня, російські війська завдали кількох ракетних ударів (попередньо «Іскандерами») практично по центру Чернігова. Було пошкоджено готель, лікарню, медичний заклад житлових будинків. Жертвами удару стали 18 людей, 78 отримали поранення.

15 березня окупанти завдали подвійного ракетного удару по Одесі. Другого удару було завдано, коли на місці першого вже працювали медики, рятувальники та поліцейські. В результаті загинула 21 особа, у тому числі фельдшер та співробітники ДСНС. Ще 75 було поранено. Були пошкоджені приватні будинки, СТО та газопровід.

За два тижні до цього, 2 березня, росіяни ударом «шахеда» частково зруйнували житловий будинок в Одесі: загинуло 12 осіб, зокрема п'ятеро дітей віком чотирьох та восьми місяців, 3, 8 та 10 років. Ще 8 людей постраждали.

В 2023 році найкривавішим терактом російської армії був удар по селу Гроза в Харківській області – 59 загиблих. Того дня, 5 жовтня, місцеві жителі зібралися на поминки військового у кафе. Ракетний удар повністю зруйнував будівлю. З огляду на чисельність населення села, загинув кожен четвертий мешканець.

СБУ з'ясувала, що навідниками були двоє місцевих мешканців – Володимир Мамон та його молодший брат Дмитро, які під час окупації регіону перейшли на бік росіян.

В ООН підтвердили, що в кафе в момент удару не було військовослужбовців чи іншої законної військової цілі. Росіяни заявили, що у Грозі «загинули націоналісти та неонацисти, які прийшли на похорон високопоставленого українського націоналіста».

Другим за кількістю жертв в 2023-му був ракетний удар по житловому будинку в Дніпрі – 46 загиблих та 80 поранених.

Атака на Київ 29 грудня стала найбільшою за кількістю жертв серед мирного населення – 33 загиблі. Ще 30 людей постраждали. Росіяни запустили кілька десятків ракет: було зруйновано склади у Шевченківському та Подільському районах, на Святошино виникла пожежа у житловому будинку.

Нагадаємо, Україні потрібно більше засобів протиповітряної оборони, щоб відбивати російські атаки. Чим цього року допомагають союзники – на інфографіці «Слово і діло».

Також з інфографіки можна дізнатися, як змінювався запас ракет стратегічної дальності у росії.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: