Африканська чума свиней: скільки випадків фіксують в Україні та Європі

Читать на русском

В Україні навесні та восени очікується значне збільшення кількості випадків АЧС, прогнозують у Держпродспоживслужбі. Африканська чума свиней – одне з найнебезпечніших інфекційних захворювань для цих тварин (людині не передається), оскільки характеризується майже 100%-ю смертністю серед ураженого поголів'я. Господарствам спалах АЧС завдає значних економічних збитків через необхідність введення карантину, дезінфекції та знищення навіть потенційно інфікованих тварин. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки випадків АЧС щорічно фіксують в Україні та країнах Європи.

На інфографіці – випадки африканської чуми свиней в Україні та Європі. Це небезпечне для тварин інфекційне захворювання.
Експорт свинини з України – інфографікаСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Спалах африканської чуми свиней в Україні був у 2017-2018 роках – було зареєстровано 166 та 149 випадків відповідно.

Поширення хвороби вплинуло на обсяги експорту свинини та живих свиней. Так, у 2017-му Україна експортувала свинини на 10,56 млн доларів, а у 2018-му – на 3,82 млн. Експорт живих свиней становив 4,66 млн доларів та 1,39 млн відповідно.

У 2019 році кількість випадків АЧС знизилася втричі – 55 за рік. Експорт свинини склав 5,33 млн доларів, а живих свиней – 1,7 млн доларів.

У наступні кілька років ситуація з АЧС покращилася: в 2020-му було зафіксовано 26 випадків, в 2021-му – 16, в 2022-му – 10. У перший рік повномасштабної війни обсяг експорту був рекордно низьким: свинини – 0,61 млн доларів , живих свиней – 0,22 млн.

Минулого року в Україні знову було зростання кількості випадків африканської чуми свиней – 47. У поточному році було виявлено вже мінімум 8 випадків (дані на середину березня).

У Європі також трапляються спалахи АЧС. Наприклад, у Польщі з середини минулого року було зареєстровано понад півтори тисячі випадків, але майже всі у диких кабанів. У Боснії та Герцеговині було майже стільки ж випадків, але у домашніх свиней.

В Італії був спалах АЧС у диких кабанів – 736 випадків. У Румунії (601), Сербії (535), Хорватії (307) більшість випадків АЧС було у домашніх свиней.

Нагадаємо, раніше ми писали, в яких областях найбільше подорожчали м'ясо, птиця та сало.

З інфографіки можна дізнатися, з якими країнами Європи Україна найбільше торгує.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: