Україну знову накрив пил із Сахари: синоптики попереджають про «брудні» дощі

Читать на русском

Брудні дощі та жовті хмари можуть спостерігатися в Україні через нову хвилю пилу з Сахари. Синоптики прогнозують, що пил залишатиметься в атмосфері над Україною до п'ятниці.
Фото: соцмережі

Пил із Сахари, який учора спостерігався у Греції, сьогодні, 24 квітня, знову дістався території України.

Про це повідомляє Укргідрометцентр.

Як видно на супутниковому знімку, пил вже накрив південні та центральні області та поширюється на північ.

Синоптики попереджають, що в Україні можуть пройти «брудні» дощі. «Оскільки на більшій частині території країни погоду визначають циклон та вологі повітряні маси, це сприятиме перехопленню частинок пилу краплями води у хмарах та опадах. Тому цей пил швидше вимиватиметься з атмосфери, втім в деяких районах це явище може надавати хмарам жовтуватий відтінок, а самі дощові краплі, що випадатимуть, міститимуть цей пил і не будуть кришталево чистими», – розповіли в Укргідрометцентрі.

До речі, «брудні» дощі вже пройшли у Миколаївській, Одеській, Херсонській, Вінницькій, Кіровоградській, Київській та Черкаській областях.

Синоптики прогнозують, що пил залишатиметься в атмосфері над Україною до п'ятниці, і з п'ятниці на суботу відступить на схід і атмосфера очиститься.

Нагадаємо, на початку квітня Україну також накрив пил із Сахари. Його захопила хвиля тепла із західного Середземномор'я, яка принесла аномальне потепління. Пізніше пил почав переміщатися у бік росії.

21 квітня у Києві зафіксували рекорд добової кількості опадів. Попередній рекорд був понад 80 років тому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: