«Ще не пізно»: Столтенберг назвав умови, за яких Україна може перемогти у війні

Читать на русском
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що для перемоги України обіцянки щодо військової допомоги їй мають перетворитися на реальні поставки.
Фото: Офіс президента

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав союзників прискорити постачання військової підтримки України, наголосивши, що вона й далі має шанси на перемогу в повномасштабній війні проти росії.

Про це він заявив під час брифінгу в четвер, 25 квітня.

Столтенберг пропонує створити 5-річний пакет допомоги Україні у $100 млрд – ЗМІГенсекретар НАТО Єнс Столтенберг запропонував започаткувати п'ятирічний пакет допомоги Україні. Це має убезпечити процес підтримки Києва.

Столтенберг підкреслив, що союзники по НАТО не надали Україні обіцяну раніше допомогу. Зокрема, США не могли впродовж кількох місяців виділити фінансування для підтримки України, а поставки європейських боєприпасів набагато нижчі від тих рівнів, які обіцяли забезпечити.

«Такі затримки мають наслідки», – зауважив він.

Генсек Альянсу також наголосив, що Україні не вистачало протиповітряної оборони, що дозволило російським ракетам та дронам вражати цілі. Також ЗСУ не вистачало далекобійних ракет, що дало змогу окупантам зосередити більше сил.

Крім того, Столтенберг звинуватив Китай у «підтримці військової економіки рф», що полягає у обміні передовими технологіями, які можна використовувати для виробництва ракет, танків і літаків.

Він наголосив, що союзники зобов’язані перетворити свої обіцянки на реальні поставки зброї та боєприпасів – і зробити це якомога швидше.

«Для перемоги України ще не пізно, тому що велика підтримка вже на шляху», – зазначив Столтенберг.

Нагадаємо, 24 квітня президент США Джо Байден підписав ухвалений Конгресом пакет законодавства, який передбачає виділення майже 61 мільярда доларів додаткової військової та економічної допомоги Україні.

Одразу після цього США оголосили про пакет військової допомоги Україні вартістю 1 мільярд доларів.

Водночас видання Politico повідомило, що деякі чиновники адміністрації Байдена скептично ставляться до того, що цієї допомоги вистачить для перемоги України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: