Нацбанк знову знизив облікову ставку

Читать на русском
Національний банк вирішив знову змінити облікову ставку – її знижено на один процентний пункт, до 13,5 відсотків.
bank.gov.ua

Правління Національного банку ухвалило рішення знизити облікову ставку з 14,5% до 13,5%.

Про це повідомляє пресслужба регулятора.

Скільки готівки було в обігу українців до та після початку великої війниНа інфографіці – як змінювалася сума готівки в обігу до і після початку повномасштабної війни.

НБУ продовжив пом'якшення процентної політики, враховуючи послаблення фактичного та очікуваного цінового тиску, а також зниження ризиків надходження міжнародної фінансової підтримки,

«Ураховуючи баланс ризиків, а також сприятливі макрофінансові тенденції, зокрема кращу інфляційну динаміку, правління НБУ вирішило знизити облікову ставку на 1 в. п. – до 13,5%. Попередні кроки з пом’якшення процентної політики та зміни в операційному дизайні монетарної політики очікувано позначилися на поступовому зниженні номінальної дохідності за гривневими депозитами та ОВДП. Водночас ці інструменти залишалися привабливими, а попит на них зберігається, ураховуючи загальне поліпшення інфляційних очікувань. Помірне зниження облікової ставки не має зашкодити збереженню інтересу до гривневих активів, адже вони й надалі забезпечуватимуть захист заощаджень від інфляційного знецінення. Разом зі зниженням облікової ставки також на 1 в. п. зменшуються розміри ставок за депозитними сертифікатами овернайт і тримісячними депозитними сертифікатами – до 13,5% та 16,5% відповідно. Крім того, НБУ суттєвіше знижує ставки за кредитами рефінансування – на 2 в. п. до 17,5%», – розповів голова НБУ Андрій Пишний.

Нагадаємо, попереднє зниження облікової ставки – з 15% до 14,5% – було схвалено 14 березня.

Цикл зниження ставок в умовах повномасштабної війни розпочався у липні минулого року – НБУ знизив ставку до 22%. У вересні ставку було знижено до 20%, у жовтні – до 16%, у грудні – 15%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: