У Венеції запроваджують платний в'їзд для туристів

Читать на русском
Венеція стала першим містом у світі, яке запровадило плату за в'їзд з одноденних туристів. Будь-який відвідувач, який не залишається на ніч, має заплатити 5 євро.
Фото: Pixabay

З 25 квітня туристи, які приїжджають до італійської Венеції на один день, платитимуть за в'їзд до міста. Міська влада таким чином намагається скоротити наплив туристів.

Про це повідомляє The Guardian.

У яких містах світу туристи витрачають найбільше грошейМіжнародні мандрівники в минулому році витратили найбільше грошей у Дубаї, Досі та Лондоні.

Зазначається, що таке рішення покликане захистити об'єкт всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, котрим є Венеція, від наслідків надмірного туризму. Це перше велике місто у світі, яке прийме таку ініціативу.

«Ми не закриваємо місто, ми просто намагаємося зробити його придатним для життя», – уточнив мер міста Луїджі Бруньяро.

Відтепер в'їзд до міста з 8:30 до 16:00 обійдеться тим, хто приїжджає на один день, у 5 євро. Пілотний проєкт діятиме 29 днів у період із 25 квітня до 14 липня, включаючи більшість вихідних. Відвідувачам доведеться завантажити на свій телефон QR-код, який зможуть перевірити контролери в найбільш популярних точках міста. На порушників чекає штраф від 50 до 300 євро.

Жителі міста, пасажири, студенти та діти до 14 років будуть звільнені від оплати, а також туристи, які залишаються в місті на ніч. Звільнені від сплати збору і ті, хто відвідує лише острови Венеції, зокрема Лідо та Мурано.

Водночас критики нововведення вважають, що плата в розмірі 5 євро з людини навряд чи відлякає багатьох туристів.

Як відомо, одним з поштовхів до нововведення стало попередження ЮНЕСКО щодо внесення Венеції до свого списку об’єктів спадщини, які перебувають під загрозою, зумовлену масовим туризмом і підвищенням рівня води через зміну клімату.

Зауважимо, що у Венеції мешкає менше 50 тисяч людей, проте щороку місто відвідують близько 30 млн туристів.

Ціни на нерухомість у місті та натовпи відвідувачів змушують мешканців міста перебиратися на материк. За офіційною статистикою, дві третини відвідувачів Венеції приїжджають до міста на один день, без ночівлі, і приносять місцевій економіці порівняно невеликий дохід.

Нагадаємо, мешканці Канарських островів в Іспанії закликають владу тимчасово обмежити приплив туристів напередодні сезону літніх відпусток, щоб зупинити бум короткострокової оренди житла та будівництва готелів.

Також повідомлялося, що губернатор Балі хоче обмежити потік туристів на острів на найближчі 100 років, запровадивши спеціальні квоти.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: