США мають сумніви щодо дотримання Ізраїлем міжнародного права у Газі – Reuters

Читать на русском
У Держдепі висловили сумніви, що Ізраїль дотримується міжнародного права в секторі Газа при використанні американської зброї.
Фото: Getty Images

Ряд високопосадовців Держдепартаменту США передали державному секретареві Ентоні Блінкену записку, в якій вони висловили сумніви, що Ізраїль дотримується міжнародного гуманітарного права в Секторі Гази при використанні американської зброї.

Про це повідомляє Reuters, посилаючись на відповідний документ.

В ООН назвали кількість загиблих жінок в Секторі Газа з початку війни в ІзраїліСтаном на 1 березня 2024 року в секторі Гази загинули близько 9 000 жінок. При цьому, в організації припускають, що ця цифра набагато вища, оскільки, під завалами зруйнованих будівель загинули набагато більше жінок.

Відповідно до Меморандуму про національну безпеку (NSM), який у лютому видав президент Джо Байден, до 8 травня Блінкен повинен повідомити Конгрес, чи вважає він достовірними запевнення Ізраїлю в тому, що використання ним зброї США не порушує американське або міжнародне право.

До 24 березня щонайменше сім бюро Держдепу надіслали Блінкену свій внесок у початковий документ. Частина цих повідомлень засекречена.

«Ці подання вказують на розбіжності усередині Державного департаменту щодо того, чи міг Ізраїль порушувати міжнародне гуманітарне право в Газі», – йдеться у матеріалі.

За словами одного з американських посадовців, деякі підрозділи у відомстві виступали за прийняття запевнень Ізраїлю, деякі за відмову від них, а деякі не зайняли жодної позиції.

У спільній доповіді чотирьох бюро – з питань демократії, прав людини і праці, народонаселення, біженців і міграції, глобального кримінального правосуддя і міжнародних організацій – висловлюється «серйозне занепокоєння щодо недотримання» міжнародного гуманітарного права під час судового переслідування Ізраїлем війни в Газі.

В оцінці чотирьох бюро йдеться про те, що запевнення Ізраїлю «не заслуговують на довіру і не є надійними». У звіті наведено вісім прикладів військових дій Ізраїлю, які, за словами чиновників, викликають «серйозні питання» щодо потенційних порушень міжнародного гуманітарного права.

Серед них:

  • неодноразові удари по захищених об'єктах і цивільній інфраструктурі;
  • «несвідомо високий рівень шкоди, завданої цивільному населенню заради військової переваги»;
  • незначні дії з розслідування порушень або притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за значну шкоду, завдану цивільному населенню;
  • «вбивства гуманітарних працівників і журналістів з безпрецедентною швидкістю».

В оцінці чотирьох бюро також наводяться 11 випадків військових дій Ізраїлю, які, за словами офіційних осіб, «свавільно обмежують гуманітарну допомогу», включаючи відмову від цілих вантажівок допомоги через один предмет «подвійного призначення», «штучні» обмеження на проведення інспекцій, а також неодноразові атаки на гуманітарні об'єкти, які не повинні були потрапляти під обстріл.

Водночас Ізраїль підтримали у відділі «Політичних та військових питань». Там зазначили, що будь-яке призупинення постачання зброї Ізраїлю з боку США викличе «провокації з боку Ірану». Також «заслуговують на довіру» заяви Ізраїлю назвав спецпосланник по боротьбі з антисемітизмом і посол США в Ізраїлі Джейкоб Лью.

Нагадаємо, США вперше введуть санкції проти підрозділу Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) через порушення прав людини на території Палестини. Обмеження не дозволять батальйону та його службовцям отримувати будь-яку американську військову допомогу або проходити навчання в інструкторів із США.

Як відомо, 24 квітня президент США Джо Байден підписав законопроєкти щодо допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95,3 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: