Прем'єрка Литви про повернення військовозобов'язаних українців: потрібні консультації на рівні ЄС

Читать на русском

Прем'єрка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що щодо повернення військовозобов'язаних громадян України потрібні консультації на рівні Євросоюзу.

Вона сказала це під час дебатів на радіо LRT.

Чоловікам за кордоном перестали надавати консульські послуги: що відбуваєтьсяУкраїнські військовозобов'язані чоловіки не можуть скористатись консульськими послугами за кордоном. Деталі – на інфографіці.

Прем'єрка зазначила, що Литва могла б зробити певні кроки, щоб допомогти Україні повернути військовозобов'язаних, але деякі заходи необхідно узгодити на рівні Євросоюзу

«Можливо, при розгляді питання про продовження тимчасового посвідки на проживання можна було б знайти якісь методи, щоб переконатися, що людина виконала свій мобілізаційний обов'язок або звільнена від нього. Але тут ми маємо співпрацювати не лише з українськими інститутами, а й ширше, бо наразі так званий тимчасовий захист поширюється на народ України в ЄС», – сказала Шимоніте.

Президент Гітанас Науседа, який брав участь у дебатах, погодився, що Литва, в принципі, має допомогти Україні повернути мобілізованих чоловіків, які живуть за кордоном.

Нагадаємо, раніше міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас допустив, що країна може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку.

Глава Міноборони Польщі Владислав Косиняк-Каміш також заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків, щоб вони «виконали свій громадянський обов'язок». Пізніше він повідомив, що влада розглядає варіант із відмовою у продовженні права на перебування для українських чоловіків призовного віку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: