Україна не призупиняла пункти Конвенції з прав людини: Малюська відреагував на публікації в ЗМІ

Читать на русском
Україна не подавала заявку про часткове призупинення деяких пунктів Конвенції з прав людини до Ради Європи.
Фото: fakty.ua

Повідомлення у ЗМІ про те, що Україна призупинила захист права на власність та вільні вибори, не відповідають дійсності. Україна не подавала заявку про часткове призупинення деяких пунктів Конвенції з прав людини до Ради Європи.

Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська у Facebook у понеділок, 29 квітня, у відповідь на публікації деяких ЗМІ.

Воєнний стан в Україні: які обмеження діютьВ Україні запроваджено воєнний стан. На нашій інфографіці – які обмеження передбачені законом.

За його словами, Україна у квітні не призупинила захист, а саме навпаки – переглянула та забрала застереження щодо обмеження певного набору прав.

«Повідомлення про можливість застосування обмежень певних прав ми дійсно надіслали практично одразу після запровадження воєнного стану у 2022 році - це частина наших міжнародних зобовʼязань (подібні повідомлення надсилаються ще з 2015 року.. Так чинять усі країни, які ведуть війну», – написав він.

Як зазначив Малюська, а у квітні 2024 року Україна вкотре уточнила перелік існуючих обмежень та зменшила його. Оскільки періодичний перегляд повідомлень та можливих обмежень – також міжнародні зобов'язання.

Таке пояснення глава Мін'юсту опублікував після того, як деякі ЗМІ написали, що нібито Україна подала заявку до Ради Європи про часткове призупинення дії в країні деяких пунктів Європейської конвенції з прав і свобод людини у зв'язку з воєнним станом.

Йшлося, зокрема, про відміну права розпоряджатися своїм майном.

ЗМІ писали, що відповідний документ було опубліковано на сайті міжнародної організації у неділю, 28 квітня, а саму заявку нібито подали ще 4 квітня.

Нагадаємо, нещодавно Малюська повідомляв, що у Кабміні готують нові обмеження за ухиляння від мобілізації. На початку квітня Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт щодо мобілізації засуджених.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: