У Києві почали демонтувати монумент на честь Переяславської ради – фото

Читать на русском
У Києві під колишньою Аркою Дружби народів демонтують пам’ятник на честь Переяславської ради. Він зберігатиметься на території музею авіації.
wikiwand.com

У Києві почали демонтувати композицію на честь Переяславської ради, яка знаходиться під аркою «Свободи українського народу».

Про це повідомляє столична адміністрація.

Конструкція складається з приблизно 20 елементів, що важать близько 6000 – 7000 кг, тому демонтаж може тривати кілька днів.

До цього фахівці вивчили конструкцію, щоб зберегти її цілісність при демонтажі та не пошкодити. Надалі монумент зберігатиметься у Державному музеї авіації України ім. О. К. Антонова.

Нагадаємо, в 2022 році під аркою демонтували бронзову скульптуру двох робітників, яку було встановлено «на ознаменування возз'єднання України з росією».

Нещодавно Міністерство культури виключило арку «Свободи українського народу» із Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Це означає, що її можна демонтувати, але в планах міської адміністрації цього немає: значення Арки буде переосмислене, а простір біля неї набуде нової концепції.

У грудні у Києві прибрали пам'ятник радянському діячу Миколі Щорсу, а також пам'ятник «Таращанець». Крім того, у Маріїнському парку демонтували пам'ятник учасникам антиукраїнського «січневого повстання».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: