Естонія не планує висилати українських чоловіків мобілізаційного віку

Читать на русском
Міністерство внутрішніх справ Естонії не планує примусову репатріацію до України українських чоловіків призовного віку.
korrespondent.net

Естонія не планує примусово висилати на територію України чоловіків мобілізаційного віку.

Про це заявили у Міністерстві внутрішніх справ країни, повідомляє ERR.

Чоловікам за кордоном перестали надавати консульські послуги: що відбуваєтьсяУкраїнські військовозобов'язані чоловіки не можуть скористатись консульськими послугами за кордоном. Деталі – на інфографіці.

«Мобілізація – це питання, яке стосується держави та її громадян. Міністерство внутрішніх справ не має плану примусової репатріації громадян України, які законно проживають в Естонії, втекли через війну, у тому числі громадян України, які належать до цільової групи можливої української мобілізації», – сказала радниця відділу політики громадянства та міграції Аннелі Вікс.

Станом на сьогоднішній день дозвіл на проживання в Естонії на підставі тимчасового захисту мали 6500 українських чоловіків віком 18-60 років.

Вікс додала, що якщо українці мобілізаційного віку не зможуть обміняти в консульстві свої прострочені паспорти, то вони втратять можливість подорожувати. Але відсутність чинного проїзного документа не позбавляє їх можливості подавати заяви на отримання чи продовження посвідки на проживання.

Нагадаємо, Кабмін заборонив видачу за межами України нових паспортів чоловікам призовного віку. Також чоловікам призовного віку тимчасово не надають консульських послуг за кордоном.

Глава Міноборони Польщі Владислав Косиняк-Каміш заявив, що його країна готова допомогти Україні повернути чоловіків, щоб вони «виконали свій громадянський обов'язок». Пізніше він повідомив, що влада розглядає варіант із відмовою у продовженні права на перебування для українських чоловіків призовного віку.

Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас також припустив, що країна може допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: