Латвія планує облаштувати тисячі сховищ та тимчасових укриттів

Читать на русском
Латвія робить кроки до створення понад 3 тисяч сховищ і 12 тисяч тимчасових укриттів у найближчі роки.
Фото: poltava.to

На тлі російської агресії Латвія планує облаштувати й відновити сховища та укриття по всій країні в період з 2025 по 2034 рік. На це доведеться витратити щонайменше 99 мільйонів євро.

Про це свідчить проєкт доповіді Міністерства внутрішніх справ Латвії, повідомляє LSM.

Скільки укриттів відремонтували в Україні у 2023 роціНа інфографіці – ремонт укриттів у 2023 році. По всій Україні налічується 60,5 тисяч укриттів, минулого року відремонтували 6,3 тисяч об'єктів.

Розрахунки ґрунтуються на припущенні, що в середньому місткість укриття становитиме 200 осіб, а місткість місця для тимчасового укриття – 100 осіб. Також застосоване припущення, що сховища розраховані на 624 тисяч мешканців – 3120 укриттів, а 12 490 місць для тимчасового укриття – на 1,249 млн мешканців.

У межах проєкту МВС Латвії визначено потенційні джерела фінансування оновлення укриттів, включно з коштами з фондів ЄС, програмами підтримки Міністерства охорони довкілля та регіонального розвитку, а також муніципальними інвестиційними проєктами, які можуть претендувати на кредити з державного бюджету.

За словами прем'єр-міністра Латвії Евіки Сіліні, вже цього року в країні з'являться спеціальні знаки, які сповіщатимуть, де знаходяться укриття.

Також глава латвійського уряду зазначила, що питання створення сховищ обговорювалося із партнерами з інших країн Балтії. Вона визнала, що Естонія в цьому питанні пішла далі за всіх, але заявила, що Латвія та Литва з цього питання знаходяться приблизно на одному рівні.

Нагадаємо, командувач армії Бельгії переконаний, що після України путін може атакувати країни Балтії та Молдову.

Також президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо Україна не вистоїть, путін піде війною на країни Балтії.

На початку року стало відомо, що країни Балтії створять спільну зону оборони на кордоні з рф та Білоруссю.

А нещодавно міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна звинуватив росію у гібридній атаці на цивільне авіасполучення у Балтійському регіоні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: