Росія знову погрожує ядерною зброєю: скільки та яких боєголовок у неї є в арсеналі

Читать на русском

Росія за дорученням володимира путіна готується до навчань із застосування тактичної ядерної зброї. Міноборони, прессекретар путіна Дмитро Пєсков та заступник голови Ради безпеки Дмитро Медведєв заявили, що це відповідь на «провокаційні заяви та погрози окремих західних офіційних осіб». Продемонструвати ядерну зброю росіяни вирішили на тлі дискусії про можливе відправлення військ в Україну, а також дозвіл деяких країн бити своєю зброєю по території рф. Що являє собою ядерний арсенал агресора – на інфографіці «Слово і діло».

Ядерна зброя буває двох видів – стратегічна та тактична. Потужність стратегічної ЯЗ становить до 1000 кілотонн, вона призначена для використання на територіях далеко від зони бойових дій. У той час як тактичну ядерну зброю можна застосовувати по об'єктах у зоні бойових дій та за її межами – потужність у неї набагато менша.

Росія має найбільший у світі ядерний арсенал – приблизно 5,6 тисяч боєголовок, за підрахунками Федерації американських учених (FAS). Вона одна з трьох країн (ще США та Китай), яка має ядерну тріаду – наземний, морський і повітряний компоненти стратегічних збройних сил, оснащених ядерною зброєю.

В арсеналі росії 2 822 боєголовки стратегічної наступальної зброї: міжконтинентальні балістичні ракети – 1 244 боєголовки (872 з них розгорнуті), балістичні ракети на підводних човнах – 992 боєголовки (640 розгорнуті на чотирьох субмаринах), повітряний запуск із бомбардувальників – 586 боєголовок (близько 200 розгорнуті).

Нестратегічної та оборонної зброї у росії 1 558 боєголовок: флот – 784, ПРО, ППО та прибережна оборона – 345, авіація – 334, наземне базування – 95.

Ще 1 200 ядерних боєголовок виведено з експлуатації та очікують на демонтаж.

Нагадаємо, видання Financial Times з посиланням на військові документи писало, що поріг застосування росією тактичної ядерної зброї виявився нижчим, ніж будь-коли публічно заявляли представники влади. Що про використання ядерної зброї написано в доктрині росії та інших країн, читайте тут.

З інфографік можна дізнатися, як змінювалися розміри ядерних арсеналів США, росії та інших країн «клубу», а також, скільки ядерних випробувань було проведено у світі.

«Слово і діло» також підрахувало, що за останні два роки росія провела щонайменше десять ядерних навчань.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: