Посли ЄС погодили проєкт зобов'язань у сфері безпеки для України – ЗМІ

Читать на русском
Посли всіх 27 країн-членів ЄС схвалили проєкт угоди, яка передбачає надання гарантій безпеки для України.
Фото: AP

Посли всіх 27 країн-членів Європейського Союзу схвалили проєкт угоди, яка передбачає надання гарантій безпеки для України.

Про це повідомляє газета Welt am Sonntag.

Безпекові угоди: з якими країнами Україна підписала договори та яку допомогу отримаєЯку допомогу Україна отримає у 2024 році від країн, з якими підписала угоди у сфері безпеки.

Документ, класифікований як «конфіденційний», зараз обговорюється з українським урядом. У ньому зазначено, що ЄС має намір взяти на себе «широкі зобов’язання» щодо безпеки України.

«Європейський Союз та його держави-члени відіграють ключову роль у безпосередній та довгостроковій безпеці та стійкості України за допомогою військової, цивільної, гуманітарної, фінансової, торгової та економічної допомоги», – нібито буде зазначено в угоді, яку планують завершити «не пізніше початку липня».

ЄС, зокрема, зобов'язується провести негайні консультації у разі нового вторгнення росії в Україну.

Зобов'язання не передбачають прямої участі військових ЄС у бойових діях, але в документі буде зазначено, що Брюссель продовжить постачати Україні летальну та нелетальну зброю та сприяти в інших сферах оборони і безпеки.

Нагадаємо, Україна вже підписала двосторонні угоди з Латвією, Великою Британією, Данією, Німеччиною, Францією, Канадою, Італією, Нідерландами та Фінляндією.

Президент Володимир Зеленський повідомив, що готується до підписання ще сім двосторонніх угод у сфері безпеки. Він також розкрив деталі переговорів щодо угоди про безпеку зі США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: