Чеська ініціатива: одна з країн ЄС надасть 10 млн євро на боєприпаси для ЗСУ

Читать на русском
Вказана сума грошей від Латвії передбачена чеською ініціативою щодо постачання артилерійських боєприпасів Україні.
Ілюстративне фотоimages.wsj.net

Уряд Латвії на закритому засіданні у вівторок, 14 травня, ухвалив рішення про виділення 10 млн євро на закупівлю артилерійських боєприпасів для України та буде поставлено чергову партію дронів.

Про це повідомляє видання Delfi, з посиланням на прем'єр-міністерку Евіку Силіню та міністра оборони Андріса Спрудса.

Закупівля снарядів для України: скільки грошей обіцяли виділити союзники на ініціативу ЧехіїБлизько 14 країн обіцяли виділити кошти на ініціативу Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України. Докладніше – на інфографіці.

Відповіна сума грошей передбачена на чеську ініціативу щодо постачання артилерійських боєприпасів для ЗСУ.

Згідно зі словами міністра, цього і в наступні два роки Латвія надасть Україні військову підтримку в розмірі 0,25% від внутрішнього валового продукту. Цього року це 112 млн євро.

Спрудс повідомив, що на виділені Латвією гроші передбачається придбати понад 3 тисяч великокаліберних 155-міліметрових снарядів.

При цьому, говорячи про діяльність очолюваної Латвією і Великою Британією коаліції дронів, Спрудс нагадав, що нещодавно Рига вже відправила Україні приблизно 100 дронів. На червень заплановано відправлення другої партії, що складається з приблизно 1000 бойових дронів різної потужності.

Як відомо, країни-учасниці коаліції заявили про фінансування в розмірі понад півмільярда євро на закупівлю дронів.

Нагадаємо, нещодавно міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський заявив, що союзники планують поставити Україні 1,5 млн артилерійських снарядів до кінця року. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський повідомив, що Захід вже працює над транспортуванням боєприпасів в Україну в рамках чеської ініціативи.

Союзники мають намір вже у червні розпочати постачання боєприпасів для України в рамках чеської ініціативи. Перша партія складатиметься зі 180 тисяч снарядів.

Раніше «Слово і діло» писало, які ще постачання боєприпасів обіцяли Україні.

Також у Словаччині без підтримки уряду зібрали вже понад 4 мільйони євро для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: