НАБУ проводило обшуки в колишнього керівництва «Укрвугілля»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку провели низку слідчих дій у межах справи про продаж державного вугілля приватній фірмі.
фото: dzi.gov.ua

Національне антикорупційне бюро провело обшук у колишнього директора державного підприємства «Укрвугілля» Михайла Волошина та заступника керівника ДП «Укрвугілля» Дениса Радіонова (раніше обіймав посаду директора з реалізації вугільної продукції) у справі про продаж вугілля за заниженою вартістю.

Про це йдеться в матеріалах судових справ, а також підтверджують співрозмовники «Слово і діло» в антикорупційних органах.

В середині квітня детективи НАБУ провели низку обшуків, зокрема, у Волошина. У нього на мобільному телефоні знайшли листування щодо стану заборгованості державних вугільних підприємств, а також з проектом відповіді на претензію ДП «Укрвугілля» від 4 серпня 2023 року. Попереднім оглядом також встановлено ознаки видалення файлів і тому телефон вилучили. На нього наклали арешт і визнали речовим доказом.

Обшукали детективи і колишнього директора «Укрвугілля» з реалізації вугільної продукції, а нині заступника директора ДП Дениса Радіонова. В нього теж вилучили телефон, на якому знайшли листування щодо надання цінових пропозицій постачання вугільної продукції ДП «Укрвугілля» та купівлі-продажу вугільної продукції. Також у телефоні виявлено видалені фото (скріншоти) листування. Телефон вилучили і на нього наклали арешт.

Також слідчі дії провели в колишнього начальника відділу із реалізації вугілля «Укрвугілля» Олександра Павлова. Під час обшуків в нього знайшли планшет iPad і мобільний телефон, на яких знайшли листування щодо ДП «Укрвугілля», ВП «Вугіллязбут», ТОВ «ДК Захід Енерго», ТОВ «Коал Імпекс» та інших обставин справи.

Крім того, колишній заступник міністра енергетики, а нині радник міністра енергетики Максим Немчинов намагався скасувати арешт вилученого майна. У нього обшук проводили слідчі Національної поліції ще в березні 2023 року, а після справу передали до НАБУ. Йшлося про готівкові кошти 62 420 доларів, 26 150 Євро та 138 600 грн, мобільний телефон iPhone, планшет iPad, ноутбук MacBook та інші документи. Суддя відмовився знімати арешт з майна.

За версією слідства, у 2022-2023 роках службовці ДП «Укрвугілля», Міненергетики, ТОВ «Інтербіс» та інших фірм могли привласнити державні кошти під час продажу вугілля приватним компаніям за заниженою вартістю, а після вони продавали це вугілля за вищою ціною теплоелектростанціям.

Також слідство досліджує факт імовірної розтрати службовцями ПАТ «Центренерго» у 2022 році чужого майна на суму понад 500 млн грн та факт імовірного зловживання службовцями ДП «Добропіллявугілля-видобуток», ДП «Укрвугілля» у період 2022 року та у першому кварталі 2023 року своїм службовим становищем з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для самої себе чи іншої фізичної або юридичної особи.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура наприкінці травня скерує до суду справу держкомпанії «Краснолиманська». Раніше Вищий антикорупційний суд заочно заарештував організатора справи про купівлю вугілля для АТ «Укрзалізниця».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: