ЄС заморозить заявку Грузії на вступ, якщо закон про «іноагентів» набуде чинності – FT

Читать на русском
У Євросоюзі пригрозили, що заморозять заявку Грузії на членство, якщо закон про іноагентів набуде чинності.
AFP/Getty Images

Європейський Союз, швидше за все, заморозить заявку Грузії на членство, якщо суперечливий закон про «іноземних агентів» набуде чинності.

Про це Financial Times повідомили три представники ЄС.

Грузія дрейфує у бік росії: чому в Тбілісі проходять масові вуличні протестиУ Грузії вже кілька тижнів тривають масштабні протести. Причина та реакція світу – на інфографіці.

Грузія подала заявку на членство в ЄС у березні 2022 року, а у грудні минулого року отримала статус кандидата. Наступним кроком має стати рекомендація Європейської комісії розпочати переговори про членство.

Але, за словами чиновників, Брюссель ясно дав зрозуміти, що якщо закон буде прийнято, комісія не даватиме таку рекомендацію.

«Ми дуже чітко висловились. . . це приголомшлива подія. «[Уряд Грузії] знає, яка ціна», – сказав один із співрозмовників видання.

«Ухвалення цього закону негативно впливає на прогрес Грузії на шляху ЄС», – заявила Єврокомісія, додавши, що блок «чітко і неодноразово заявляв, що дух та зміст закону не відповідають основним нормам та цінностям ЄС».

Нагадаємо, 14 травня парламент Грузії ухвалив у третьому читанні скандальний закон про «іноагентів». Після цього у Тбілісі розігнали чергову акцію протесту.

Раніше президентка Грузії Саломе Зурабішвілі обіцяла ветувати закон про «іноагентів». Вона також пропонувала відкласти дату набрання чинності законом до 1 листопада.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: