Росія порушила роботу Starlink перед наступом у Харківській області – NYT

Читать на русском
Росія перед наступом у Харківській області порушила роботу терміналів Starlink. Ймовірно, це був перший масовий збій у роботі супутникового інтернету на лінії фронту.
armyinform.com.ua

Росія використала передові технології, щоб порушити роботу супутникового інтернету Starlink перед своїм наступом на півночі Харківської області.

Про це пише The New York Times із посиланням на українських чиновників.

Маск таємно наказав відключити Starlink біля Криму, щоб зірвати атаку України на російський флот – CNNІлон Маск минулого року потай наказав вимкнути Starlink біля узбережжя Криму, щоб перешкодити українській атаці на російський флот. Він боявся, що росія застосує ядерну зброю.

Незадовго до наступу на півночі Харківської області, пише видання, військовослужбовці 92-ї штурмової бригади ЗСУ практично втратили зв'язок через Starlink, який з перших днів повномасштабної війни мав вирішальне значення для оперативного обміну інформацією.

За словами українських чиновників, у ході наступу в Харківській області росіяни розгорнули потужну електронну зброю та складніші інструменти для погіршення якості роботи Starlink. Ці є серйозною загрозою для України, якій часто вдавалося перехитрити російську армію за допомогою передового зв'язку та інших технологій.

Цей випадок, схоже, став першим, коли росіяни спричинили масові збої в роботі Starlink. Видання зазначає, що якщо їм і надалі вдасться досягти успіху, це може ознаменувати тактичне зрушення у конфлікті.

В інтерв'ю міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що в недавніх атаках на Starlink росія, ймовірно, використовувала нові та більш сучасні технології. Раніше сервіс напрочуд добре протистояв перешкодам на полі бою.

Але зараз, розповів Федоров, росіяни «випробовують різні механізми порушення якості зв'язку Starlink, тому що це так важливо для нас».

Нагадаємо, на початку цього року стало відомо, що російські війська в Україні використовують тисячі терміналів супутникового зв'язку Starlink. У компанії SpaceX заявляли, що не співпрацюють із російським урядом чи військовими, ніколи не продавали Starlink росії та не відправляли обладнання.

У травні у Пентагоні повідомили, що разом із SpaceX змогли зупинити несанкціоноване використання російськими військовими терміналів Starlink.

Інші новини про Starlink: журналісти Bloomberg з'ясували, що термінали супутникового зв'язку незаконно продаються та активуються у всьому світі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: