Число страт у світі досягло найвищого рівня майже за десятиліття – AI

Читать на русском

Минулого року в 16 країнах світу стратили 1153 особи. Це на третину більше, ніж у 2022 році, і це найвищий показник з 2015 року.
AFP via Getty Images

У всьому світі в 2023 році було проведено 1153 страти (не рахуючи незареєстрованих у Китаї) – це на третину більше порівняно з 2022 роком (883 страти). І це найвищий показник із 2015-го, коли смертний вирок був здійснений щодо 1634 осіб.

Про це йдеться у доповіді правозахисної організації Amnesty International.

Смертний вирок: скільки судових страт було зафіксовано у світіЛідерами за кількістю страт є Китай, Іран, Саудівська Аравія та Єгипет. Кількість судових страт у світі – на інфографіці.

«Величезний сплеск зареєстрованих страт стався насамперед через Іран. Іранська влада продемонструвала повну зневагу до людського життя та збільшила кількість страт за злочини, пов'язані з наркотиками, що ще більше підкреслює дискримінаційний вплив смертної кари на найбільш маргіналізовані та найбідніші громади Ірану», — пояснила генсек організації Аньєс Калламар.

У п'ятірку країн із найбільшою кількістю страт минулого року увійшли Китай (відомо про тисячу, але насправді більше), Іран (853), Саудівська Аравія (172), Сомалі (38) та США (24). На Іран припало 74% усіх зареєстрованих страт, на Саудівську Аравію – 15%.

Страти були зафіксовані в 16 країнах (Китай, Іран, Саудівська Аравія, Сомалі, США, Ірак, Ємен, Єгипет, Бангладеш, Кувейт, Сінгапур, Афганістан, Північна Корея, Палестина, Сирія, В'єтнам) – це найнижчий показник, зареєстрований. У Білорусі, Японії, М'янмі та Південному Судані страт не зафіксовано, причому у всіх цих країнах у 2022 році страти проводилися.

Китай залишається провідним «катом» у світі, але дані про страти, як і раніше, засекречені як державна таємниця.

В Ірані, за даними правозахисників, було страчено мінімум 853 особи (у тому числі 24 жінки та мінімум п'ятеро дітей), що на 48% більше у порівнянні з 2022 роком. Із зареєстрованих страт у країні щонайменше 545 було проведено за злочини, пов'язані з наркотиками, грабежі та шпигунство – це не повинно каратися смертю згідно міжнародного права.

У 2023 році застосовувалися такі методи страти: обезголовлення, повішення, смертельна ін'єкція та розстріл. Станом на кінець року у всьому світі щонайменше 27 тисяч 687 осіб було засуджено до страти.

У регіональному вимірі найбільше страт проводиться в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні (Афганістан, Бангладеш, Китай, Північна Корея, Сінгапур та В'єтнам).

Кількість страт, зареєстрованих у регіоні Близького Сходу та Північної Африки, зросла на 30%, збільшившись з 825 у 2022 році до 1073 у 2023 році.

На південь від Сахари кількість зареєстрованих страт зросла більш ніж утричі: з 11 у 2022 році до 38 у 2023 році. Усі 38 страт сталися в одній країні – Сомалі.

Нагадаємо, у листопаді в Ізраїлі заявили про намір повернути страту для терористів.

У січні в американському штаті Алабама вперше стратили засудженого за допомогою газоподібного азоту.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: