Апеляція готова розглянути скаргу на вирок екснардепу Онищенку

Читать на русском
Апеляційна інстанція закінчила підготовку до розгляду скарг на обвинувальний вирок колишньому члену парламенту.
фото: Facebook

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду готова розглянути скаргу на вирок, яким заочно до 15 років позбавлення волі засудили колишнього народного депутата Олександра Онищенка в організації «газової справи» та Олену Павленко в причетності до неї.

Таке рішення 23 травня ухвалила АП ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

Як відомо, антикорупційний суд заочно засудив Онищенка до 15 років ув'язнення, а Павленко – до 12 років. Їм заборонили обіймати певні посади протягом 3 років і конфіскували все майно. Судді також частково задовольнили цивільний позов і стягнули з Онищенка і Павленко 536,65 млн грн. Захисники обвинувачених, прокурор САП і представник цивільного позивача АК «Укргазвидобування» подали скарги на цей вирок.

«Закінчити підготовку та призначити апеляційний розгляд справи за апеляційними скаргами захисника в інтересах (Онищенка та Павленко – ред.), прокурора САП, а також представника цивільного позивача АК «Укргазвидобування» на вирок Вищого антикорупційного суду від 5 квітня 2024 року в кримінальному провадженні на 7 серпня 2024 року о 10:00», – йдеться в рішенні.

Нагадаємо, за версією обвинувачення, у 2013-2016 роках Онищенко вчинив низку кримінальних правопорушень. Будучи заступником голови паливного комітету Верховної ради, він був обізнаний про попит та ціни на ринку природного газу в Україні та мав контроль над компаніями ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування». Це нібито допомогло йому створити схему заволодіння коштами державної компанії від реалізації газу, видобутого на державних надрах.

До плану він залучив свою мати Інесу Кадирову та Валерія Постного, які, за даними слідства, стали співорганізаторами. Крім них, були долучені й інші особи, які виконували визначені їм ролі. У результаті реалізації схеми злочинна організація нібито заволоділа 1,6 млрд грн «Укргазвидобування».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: