Перш ніж говорити про членство в НАТО, Україні потрібно допомогти вижити – чеський міністр

Читать на русском
Україні варто зосередитись на нагальних потребах, пов'язаних з протистоянням агресії рф, а дискусії про членство в Альянсі відкласти, заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський.
Фото: Reuters

Кроки Північноатлантичного альянсу на підтримку України є вагомими для стримування російської агресії, проте зараз слід відкласти дискусії щодо повноцінного членства України в НАТО – натомість потрібно зосередитись на її гострих потребах.

Про це заявив міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський, передає Reuters.

Який шлях до членства в НАТО Україна пройшла після подання заявки на прискорений вступУкраїна чекає на запрошення до НАТО на саміті у Вашингтоні. Який шлях до членства було пройдено після подачі заявки на прискорений вступ – на інфографіці.

«На мою думку, всі усвідомлюють, що спочатку ми повинні зробити практичні кроки для України, аби вона могла вижити, а потім ми зможемо розгорнути політичну дискусію про членство», – зауважив він.

Ліпавський також зазначив, що поки не очікує суттєвих зрушень у напрямку надання Україні конкретного запрошення до вступу в НАТО.

«НАТО – це оборонний альянс, і ми не бажаємо нічого в цьому змінювати. Але ми відкриті у визнанні того, що російський імперіалізм загрожує європейській обороні. Я закликаю інші держави підтримувати спільну стратегію стримування росії, і, безумовно, кожен крок, який допоможе Україні, також сприятиме досягненню цієї мети», – додав міністр.

Як пише Reuters, Альянс прагне перебрати на себе координацію західної військової допомоги та навчання для Києва від Вашингтона. Це пояснюється необхідністю захисту безперервного потоку зброї в Україну від будь-якого втручання Дональда Трампа у разі його перемоги на виборах президента США.

За словами Ліпавського, Чехія підтримує ідею передачі відповідальності за організацію допомоги Україні від групи у форматі «Рамштайн» до самого Альянсу.

«Ми підтримуємо ідею використання НАТО як платформи і створення певного механізму, який би допоміг цьому. Таке рішення буде дуже сильним сигналом для володимира путіна, що його імперські амбіції не залишаться безкарними», – підкреслив він.

Посадовець додав, що не боїться, якщо ці зміни наблизять НАТО до конфлікту з росією, адже саме рф є причиною ескалації ситуації. Також він не хвилюється, що країни, які входять до групи «Рамштайн», можуть переглянути свою підтримку.

Нагадаємо, ЗМІ стверджують, що президента Володимира Зеленського попросили не звертатися цього року до держав-членів НАТО із закликом надати Україні запрошення до Альянсу.

Нещодавно генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що не очікує домовленості про членство України в Альянсі на липневому саміті і пояснив, чому Україну поки що не можуть прийняти до НАТО.

На початку року Володимир Зеленський ділився очікуваннями від наступного саміту НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: