СБУ затримала екснардепку за підозрою в організації схеми ухилення від мобілізації

Читать на русском
СБУ затримала екснардепку за підозрою в організації схеми ухилення від мобілізації. Йдеться про Ірину Сисоєнко.
Фото: СБУ

Служба безпеки України затримала у Києві колишню народну депутатку. За версією слідства, разом із спільниками вона щомісяця заробляла до 100 тисяч доларів на схемі ухилення від мобілізації.

Про це повідомляє СБУ.

Ухилення від мобілізації та порушення правил військового обліку: як штрафуватимутьНа інфографіці – які штрафи загрожують за порушення правил призову, а також за порушення правил мобілізації.

За інформацією «Слово і діло», йдеться про Ірину Сисоєнко – її було обрано до парламенту VIII скликання за списком партії «Самопоміч». Нині вона обіймає посаду заступниці директора із загальних питань Інституту медицини праці ім. Ю.І. Кундієва

За даними слідства, вона організувала масове виготовлення та продаж фіктивних документів про отримання групи інвалідності через професійні захворювання.

«Основними клієнтами зловмисників були потенційні призовники, які планували використати підробку для зняття з військового обліку та незаконного виїзду за кордон. За наявними даними, щомісяця незаконна діяльність зловмисників на чолі з ексдепутаткою приносила «прибуток» у майже 100 тис. американських доларів. Ця сума розподілялась між усіма спільниками, серед яких були двоє колег організаторки: завідувачі відділень медустанови, лікар-профпатолог та координатор протиправної діяльності медиків на Львівщині. Також до «схеми» були залучені декілька посадовців медико-соціальних експертних комісій західного регіону», – розповіли правоохоронці.

Схема працювала так, повідомляє СБУ: спочатку ухилянтів фіктивно оформляли на амбулаторне лікування, потім діагностували у них професійне захворювання, а потім призначали групу інвалідності.

Екснардепку та її спільника було затримано в Києві на «гарячому» – під час передачі «відкату» у розмірі 32 тисяч доларів.

У ході обшуків у фігурантів виявлено понад 40 млн гривень, меддокументи та чорнові записи з обліком клієнтів.

Організатору та спільникам повідомили про підозру: за ч. 3 та ч. 4 ст. 368 (прийняття пропозиції чи отримання неправомірної вигоди посадовцем з використанням наданого йому службового становища); ч. 3 ст. 369-2 (прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди для себе чи третьої особи за вплив на ухвалення рішення особою, яка уповноважена на виконання функцій держави).

Нагадаємо, раніше ДБР викрило чиновника Приморського районного ТЦК Одеси на багатомільйонній схемі заробітку на ухилянтах.

Інші новини про корупцію під час мобілізації: у Чернігові було затримано керівника військово-лікарської комісії, який за хабарі «списував» військовозобов'язаних з військового обліку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: