Угорщину можуть виключити з «Бухарестської дев’ятки» через позицію Будапешта щодо України – ЗМІ

Читать на русском
Учасники Бухарестської дев'ятки обговорюють можливість виключення Угорщини із майбутніх зустрічей групи через блокування Будапештом рішень щодо підтримки України.
Фото: AFP

Учасники «Бухарестської дев'ятки» обговорюють можливість виключення Угорщини із майбутніх зустрічей групи через блокування Будапештом рішень щодо підтримки України.

Про це повідомляє Financial Times.

Орбан звинуватив західних лідерів у прагненні перемогти росію «заради грошей»Угорський прем'єр Віктор Орбан розкритикував лідерів країн Заходу за їхнє бажання перемогти росію військовим шляхом.

Зазначається, що на останніх зустрічах групи представники Угорщини накладали вето на підсумкові заяви про збільшення допомоги Україні та підтримку євроатлантичних прагнень Києва.

Крім того, президент Угорщини відмовився бути присутнім на саміті «Бухарестської дев'ятки» у Ризі, який проходить 11 червня. Це означає, що вперше з 2015 року, коли і було створено групу, на саміті не буде підписано спільної декларації лідерів усіх дев'яти країн.

За даними ЗМІ, тактика блокування Угорщиною рішень щодо України призвела до того, що у багатьох союзників «урвався терпець».

«Дискусії про виключення Будапешта дуже серйозні. Можливо, це остання зустріч у такому форматі», – зазначив один із високопоставлених співрозмовників видання.

Нагадаємо, «Бухарестську дев'ятку» було створено у відповідь на агресію росії проти України та окупацію Кремлем Криму та частини Донецької та Луганської областей. До складу групи також входять Естонія, Латвія, Литва, Польща, Болгарія, Румунія, Словаччина та Чехія.

Нещодавно прем'єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що має намір створити проросійську коаліцію у новому складі Європарламенту.

Також повідомлялося, що Угорщина наклала вето на резолюцію Ради Європи щодо української Формули миру. А глава МЗС Угорщини назвав «божевільним» план створення в НАТО фонду для України на 100 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: