Зростання вже 12-й рік поспіль: кількість біженців та переселенців у світі перевищила 120 мільйонів

Читать на русском
Кількість біженців та переселенців у світі зростає 12-й рік поспіль – їх уже понад 120 мільйонів. Загалом півтора відсотка населення світу нині змушені залишити свої будинки.
Reuters

Кількість біженців та переселенців у світі становила 117,3 мільйона осіб станом на кінець 2023 року (+8% за рік). До травня ця цифра вже перевищила 120 мільйонів.

Про це йдеться у звіті Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Як змінювалася кількість біженців у світі за останні три десятиліттяУ світі налічується понад 30 мільйонів біженців. Як їхня кількість змінювалася за останні три десятиліття – на інфографіці.

Кількість біженців та вимушених переселенців зростає 12-й рік поспіль. Загалом 1,5% населення світу нині змушені залишити свої будинки – майже вдвічі більше, ніж десятиліття тому.

Протягом минулого року ще 8,8 мільйона людей стали біженцями чи переселенцями – це еквівалентно населенню такого міста, як Лондон.

Переміщення українців за кордон і всередині країни, йдеться у звіті, тривало, хоч і повільнішими темпами, ніж у перший рік повномасштабної війни. Приблизно три чверті мільйона людей стали новими внутрішньо переміщеними особам, насамперед у східних та південних областях. Кількість біженців з України наприкінці 2023-го становила 6 мільйонів (+5% за рік), близько 2,6 мільйона з них проживають у сусідніх країнах.

Через конфлікт у Судані понад 6 мільйонів людей вимушено залишили свої будинки, ще 1,2 мільйона втекли до сусідніх країн. Загалом станом на кінець року 10,8 мільйона суданців було насильно переміщено.

У секторі Гази кількість внутрішньо переміщених осіб становила 1,7 мільйона. Понад 1,3 мільйона людей були змушені залишити свої будинки в М'янмі у 2023 році через ескалацію насильства після воєнного перевороту.

У звіті йдеться, що у 2023 році у всьому світі понад 5 мільйонів внутрішньо переміщених осіб та один мільйон біженців повернулися додому.

Нагадаємо, Єврокомісія запропонувала продовжити тимчасовий захист для українських біженців до весни 2026 року.

При цьому президент Володимир Зеленський вважає, що українські біженці мають повернутися на батьківщину та взяти участь у відновленні країни.

З інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як змінювалися настрої біженців щодо повернення додому.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: