Три країни попередили про спробу росії вплинути на вибори у Молдові

Читать на русском
Російська федерація спробує вплинути на президентські вибори у Молдові, які відбудуться цієї осені.
Getty Image

Російська федерація спробує вплинути на президентські вибори у Молдові, які відбудуться цієї осені.

Про це йдеться у заяві урядів США, Британії та Канади.

В яких країнах переобирають владу у 2024 роціВибори у 2024 році відбудуться у більш ніж 60 країнах світу. Де голосуватимуть – на інфографіці.

«Кремль прагне підірвати молдовські демократичні інститути напередодні жовтневих президентських виборів та референдуму про членство Молдови в ЄС. Ми поділяємо сильне занепокоєння президента Санду щодо використання Кремлем злочинних угруповань для фінансування політичної діяльності та підриву демократичних інститутів Молдови», – йдеться у заяві.

Уряди цих країн повідомили, що російські суб'єкти у Молдові змовляються, щоб вплинути на результати президентських виборів. Зокрема, вони планують ініціювати протести в країні, якщо главою держави залишиться прозахідний політик. Також люди рф хочуть викликати у суспільстві негативне ставлення до країн Заходу та чинного керівництва Молдови. При цьому Кремль підтримує проросійських кандидатів у президенти Молдови.

«Ми поділилися вищевикладеною інформацією та додатковими деталями з нашими молдавськими партнерами, щоб вони могли продовжити розслідування, завадити та зірвати плани Кремля», – додали у дописі.

Нагадаємо, президентка Молдови Майя Санду оголосила, що референдум щодо членства в Європейському Союзі відбудеться вже у жовтні 2024 року.

Також писали, що у лютому цього року невизнане Придністров’я звернулося за підтримкою до рф через «посилення тиску» з боку Молдови.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: