Представники ТЦК не мають права затримувати громадян – Міноборони

Читать на русском
У Міноборони повідомили, що представники ТЦК не мають права затримувати громадян без поліції.
Фото: ukranews.com

Представники ТЦК не мають права затримувати громадян та доправляти їх до Територіального центру комплектування для оновлення військово-облікових даних.

Про це йдеться у відповіді Міністерства оборони України на запит РБК-Україна.

Ухилення від мобілізації та порушення правил військового обліку: як штрафуватимутьНа інфографіці – які штрафи загрожують за порушення правил призову, а також за порушення правил мобілізації.

Згідно з відповіддю Міноборони, право на адміністративне затримання та доставлення громадянина до ТЦК мають лише поліцейські.

При цьому під час дії воєнного стану уповноважені представники ТЦК вживають заходів разом з поліцейськими до адміністративного затримання та доставляння до ТЦК громадян, які відмовляються від отримання повісток або порушили правила військового обліку.

Про це сказано в абзаці 10 пункту 15 порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженим постановою Кабінету міністрів України від 16.05.2024 року №560.

«Таким чином, адміністративне затримання громадянина поліцейським може відбуватися у присутності уповноважених представників ТЦК. Так само не заборонено законом доставляти громадянина, який був затриманий поліцейським, на транспортному засобі ТЦК за умови присутності у ньому поліцейського. Не суперечить чинному законодавству і доставлення громадянина до ТЦК, яке відбувається добровільно (тобто не всупереч волі громадянина)», - зазначили у Міноборони.

Нагадаємо, 18 червня у мобільному додатку «Резерв+» з'явилася ще одна нова функція – виправити дані онлайн.

Також раніше у Мінцифри відповіли, чи будуть приходити в «Дію» штрафи за порушення військового обліку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: