В Енергодарі безпілотник зруйнував електропідстанцію – МАГАТЕ

Читать на русском
У тимчасово окупованому Енергодарі зруйнована електропідстанція Луч. Більша частина міста без світла.
Фото ілюстративне: РИА Новости

В середу, 19 червня, у тимчасово окупованому місті Енергодар Запорізької області безпілотник атакував та зруйнував електропідстанцію «Луч». Місто частково знеструмлене.

Про це стало відомо з прес-релізу Міжнародного агентства атомної енергетики (МАГАТЕ).

ГУР та партизани атакували відразу кілька об'єктів окупантів в Енергодарі – відеоГоловне управління розвідки спільно з Рухом Опору провело нову операцію з ліквідації окупантів у тимчасово захопленому Енергодарі Запорізької області.

Команда Агентства, що перебуває на Запорізькій атомній електростанції, відвідала підстанцію «Луч» та підтвердила, що вона зруйнована та не функціонує. Адміністрація Запорізької АЕС повідомила МАГАТЕ, що причиною руйнування стала атака безпілотника. Це вже друге пошкодження цієї підстанції з 2022 року. Після атаки у середу ввечері місто Енергодар було знеструмлене.

Підстанція «Луч» зазвичай забезпечує електроенергією частину міста й інші райони, такі як водонасосна станція, промислова зона та навколишні невеликі міста. Станом на четвер, 20 червня, частина Енергодару отримувала електроенергію через лінію електропередач «Радуга». Електропостачання ЗАЕС цього разу безпосередньо не постраждало, адже станція не отримує електроенергію ззовні ані від ЛЕП «Луч», ані від ЛЕП «Радуга».

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі зазначив, це цей інцидент став ще одним суворим нагадуванням про те, що для підтримки ядерної безпеки, важливо мати надійний зв'язок між атомною електростанцією та зовнішньою мережею, як для працюючих, так і для зупинених станцій.

«Будь-який напад, що впливає на енергопостачання будь-якої з українських АЕС, буде порушенням семи основних принципів забезпечення ядерної безпеки під час конфлікту. Четвертий принцип передбачає, що «для всіх ядерних об'єктів має бути забезпечено надійне зовнішнє енергопостачання з мережі»,– наголосив Гроссі.

З 19 червня у місті було відсутнє електропостачання. 20 червня його частково вдалося відновити, але деякі мікрорайони залишаються без електроенергії. Причина в обстрілі підстанції «Луч» російськими військовими.

Нагадаємо, 20 червня у Гуляйполі Запорізької області окупанти вдарили FPV-дроном по евакуаційному автомобілю поліції. Один із правоохоронців отримав контузію.

Того ж дня російська армія завдала удару по селу Розкішне Краматорського району. Внаслідок атаки загинули мирні люди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: