В Саудівській Аравії через аномальну спеку загинули майже пів тисячі паломників

Читать на русском
Цьогоріч паломництво Хадж до Мекки відбувалось в умовах аномальної спеки. Внаслідок поганої організації та екстремальних погодніх умов загинули майже 500 людей.
Фото: CNN

Цьогорічне паломництво Хадж до Мекки відбулося в умовах екстремальних погодних умов, коли температура постійно перевищувала середні показники. Внаслідок аномальної спеки загинули майже 500 паломників.

Про це повідомляє CNN.

Точна кількість загиблих залишається незрозумілою та, як очікується, ще зросте, оскільки кожна країна має окремо оголосити про смерть своїх громадян. Крім того, уряду відомо лише про паломників, які зареєструвалися та подорожували до Мекки в рамках квоти своєї країни – побоюються, що серед незареєстрованих паломників буде ще більше смертей.

40-річний Зіррар Алі, який у п'ятницю повернувся до Лондона з паломництва зі своїм 70-річним батьком, розповів, що влада не забезпечила паломникам Хаджу достатньою кількістю води, тіні та медичної допомоги протягом тижня, коли він був там.

«Мені здалося, що людей забагато, медиків не вистачає, тому вони просто чекають, коли станеться найгірше з найгіршого, і тоді вони втрутяться. Я не міг зосередитися на своєму хаджі, коли бачив, як ці люди страждають», — розповів Алі.

Коментарі Алі повторив інший свідок, 44-річний Ахмад з Індонезії.

«Дорогою додому я бачив багато паломників, які померли. Майже кожні кілька сотень метрів лежало тіло, накрите білою тканиною», — стверджує Ахмад.

Обидва паломники поскаржилися на погану інфраструктуру та організацію цьогорічного паломництва, особливо для тих, хто подорожував самостійно, поза ліцензованими туристичними групами.

Паломники проводять більшу частину свого дня, гуляючи на свіжому повітрі в пекучу спеку. За словами Алі, п'ять годин ходьби щодня - це мінімум, але багато паломників проводили на вулиці 12 годин на день. Для нього, хоч довга прогулянка і є фундаментальною частиною досвіду хаджу, він вважає, що уряд Саудівської Аравії мав надати більше допомоги.

CNN звернувся до влади Саудівської Аравії щодо, як повідомляється, неадекватної реакції на цьогорічну спеку, і досі не отримав відповіді.

За даними Головного управління статистики Саудівської Аравії, понад 1,8 мільйона людей взяли участь у цьогорічному хаджі, одному з найбільших релігійних зібрань у світі.

Хоча смерті серед паломників не рідкість (минулого року їх було понад 200), цього року зібрання проходить в умовах особливо високої температури. Сезон хаджу змінюється щороку відповідно до ісламського календаря, і цього року він припав на червень, один із найспекотніших місяців у королівстві.

Нагадаємо, нещодавно Ізраїль ввів обмеження на подорожі для українців. Україна готує симетричну відповідь, що в свою чергу вплине на на тисячі релігійних паломників, які щорічно відвідують Україну.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: