США оголосили ще одну країну основним союзником поза НАТО

Читать на русском
Кенія стала основним союзником США поза НАТО. Відповідний статус мають два десятки світових держав, три з них – Кенія, Колумбія та Катар – були призначені за президентства Джо Байдена.
фото: LB.ua

Президент США Джо Байден оголосив Кенію однією з основних американських союзників поза НАТО.

Про це йдеться у відповідному меморандумі на сайті Білого дому.

Які країни отримали статус союзника США поза НАТОСтатус союзника США поза НАТО мають 17 держав. Детальніше – на інфографіці від Слово і діло.

«Відповідно до повноважень, наданих мені як Президенту Конституцією та законами Сполучених Штатів Америки... я призначаю Кенію як основного союзника Сполучених Штатів поза НАТО для цілей цього закону (про закордонну допомогу) та закону про контроль за експортом озброєння», - йдеться у повідомленні.

Як відомо, відповідний статус мають два десятки світових держав, три з них – Кенія, Колумбія та Катар – були призначені за президенства Джо Байдена.

Варто зазначити, це визначення надається Сполученими Штатами близьким союзникам, що не входять до НАТО, які мають стратегічні робочі відносини з американськими військовими.

Введення подібного статусу у двосторонніх відносинах визначає пріоритетність розвитку відносин США з цими країнами, у тому числі можливість участі у спільних оборонних ініціативах, можливість проведення спільних досліджень військового характеру, участь у низці обмежених контртерористичних заходів, постачання обмежених видів озброєння, спільна участь у космічних проєктах.

Нагадаємо, за півроку до великої війни нардеп Олексій Гончаренко пропонував Верховній Раді постанову з проханням до США надати такий статус Україні. Але її підтримали лише 24 нардепи. За словами посла України у США Оксани Маркарової, цей статус надають країнам, які не претендують на членство в Альянсі.

Раніше ми повідомляли, що росія формує загони найманців для відправки до Африки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: