У НАТО обрали нового генерального секретаря замість Столтенберга

Читать на русском
Прем'єр Нідерландів Марк Рютте стане новим генеральним секретарем НАТО замість Єнса Столтенберга. Свої обов’язки він почне виконувати з 1 жовтня.
Getty Images

Союзники по НАТО сьогодні, 26 червня, вирішили призначити прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте наступним генеральним секретарем. На цій посаді він змінить Єнса Столтенберга, який очолює Альянс із жовтня 2014 року.

Про це повідомляє пресслужба організації.

Хто і протягом якого періоду керував НАТОВосени закінчується термін повноважень генсека НАТО Єнса Столтенберга. На інфографіці – хто та скільки керував Альянсом.

Рютте приступить до виконання своїх функцій ненерального секретаря з 1 жовтня 2024 року, коли закінчиться термін повноважень Столтенберга після десяти років керівництва НАТО.

Нагадаємо, термін повноважень Єнса Столтенберга на посаді керівника НАТО закінчувався ще минулого року. Але союзники вирішили продовжити його мандат, оскільки не змогли погодити кандидатуру наступника. Серед можливих наступників у 2023 році згадувалися прем'єрка Естонії Кая Каллас, тодішній міністр оборони Британії Бен Воллес і навіть Марк Рютте.

Наприкінці минулого року політики почали висловлювати зацікавленість у посаді генерального секретаря НАТО. Про це говорили Марк Рютте, прем'єрка Естонії Кая Каллас, міністр закордонних справ Латвії Криш'яніс Каріньш, президент Румунії Клаус Йоганніс.

Вже у листопаді ЗМІ повідомили, що саме Рютте є фаворитом на посаду нового генсека. Останнім суперником прем'єра Нідерландів залишався Йоганніс: 20 червня він офіційно зняв свою кандидатуру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: