Євросоюз збирається ввести мито ще на два українські продукти – FT

Читать на русском
Євросоюз готується повернути мита на українські яйця та цукор вже 28 червня.  Рішення буде діяти протягом року.
Рixabay

Європейський Союз у п'ятницю, 28 червня, збирається знову запровадити мита на імпорт українського цукру та яєць.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на два джерела.

З якими країнами Європи Україна торгує найбільшеЗ ким із європейських країн Україна найбільше торгувала у 2023 році – на інфографіці. Найбільші обсяги експорту та імпорту з Польщею.

Минулого тижня ЄС запровадив тарифи у розмірі 89 євро за тонну українського вівса, вони діятимуть до червня 2025 року, при цьому аналогічне рішення щодо яєць та цукру має бути прийняте у п'ятницю.

Раніше ЄС продовжив режим вільної торгівлі з Україною до 2025 року, але із застереженням про можливе введення мит на українську птицю, яйця, цукор, овес, кукурудзу, мед та крупу (зерна), якщо обсяги імпорту перевищать середній показник у 2022 та 2023 роках.

Овес досяг цього рівня, тепер те саме сталося з яйцями та цукром. За їхніми словами, тарифи будуть оголошені у п'ятницю і становитимуть 419 євро за тонну білого цукру та 339 євро за тонну цукру-сирцю. Яйця коштуватимуть додатково 30 центів за кілограм.

Торговий представник України Тарас Качка сказав виданню, що тарифи відповідають чинній угоді, але уряд веде переговори з Брюсселем про їх покращення.

Нагадаємо, наприкінці травня Кабмін запровадив ліцензування експорту деяких продуктів до держав-членів Європейського Союзу. Зокрема, Україна заборонить експорт цукру до кінця 2024 року через те, що квота вже практично виконана.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: