Президент Болгарії відмовився брати участь у саміті НАТО через Україну

Читать на русском
Президент Болгарії Румен Радев заявив, що не збирається ні очолювати, ні брати участь у державній делегації на саміті НАТО.
Фото: quirinale.it

Президент Болгарії Румен Радев відмовився як очолювати, так і брати участь в болгарській делегації на саміті НАТО у Вашингтоні. Причина – позиція, яку вона має відстоювати щодо допомоги Україні.

Про це повідомила прес-служба президента у четвер, 27 червня.

«Глава держави не приймає деякі положення рамкових позицій, що стосуються зобов'язань, які наша країна бере на себе щодо війни в Україні», - йдеться у повідомленні.

У Кабміні озвучили очікування від саміту НАТО у ВашингтоніВ уряді очікують, що у рішеннях Вашингтонського саміту НАТО будуть формулювання щодо незворотності євроатлантичного курсу України.

Що це за рамкові посади, ані в президентстві, ані в Раді міністрів не пояснили.

Болгарське Радіо Свобода повідомляє, що у відповідь на позицію президента лідер ДПС Пеєвскі розкритикував Радева, заявивши, що той служить іноземним, а не національним болгарським інтересам, і що його заяви підпорядковані «залежності та зв'язкам зі Сходом».

Відомо, що Радев давно захищає тих, хто дотримується позицій кремля щодо війни в Україні, — що відправка військової допомоги Києву лише затягує конфлікт, а прихильники допомоги українському опору — «розпалювачі війни».

Це суперечить офіційній позиції Болгарії. Попередні чергові уряди, а також парламентська більшість підтримали зусилля Києва щодо захисту від російської військової агресії та проголосували за декілька рішень про надання військової допомоги Україні.

Нагадаємо, саміт НАТО відбудеться 9-11 липня. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що цьогорічний саміт має зосередитися на створенні дорожньої карти вступу України.

Під час візиту до Брюсселя 27 червня президент України Володимир Зеленський розповів, яких рішень очікує від липневого саміту НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: