Розвідка США прогнозує початок війни між Ізраїлем та Хезболлою – Politico

Читать на русском
Розвідка США повідомила, що масштабне протистояння може спалахнути будь-якої миті. Початок бойових дій варто чекати в найближчі кілька тижнів.
Фото: Global Look Press

Розвідка США повідомила, що масштабне протистояння між Ізраїлем і Хезболлою, ймовірно, спалахне в найближчі кілька тижнів, якщо Єрусалим і ХАМАС не досягнуть угоди про припинення вогню в Газі.

Про це пише Politico.

За словами двох високопоставлених чиновників США, ознайомлених із розвідданими, армія оборони Ізраїлю та Хезболли уже розробили плани бою та намагаються закупити додаткову зброю.

Найбільш масштабні повітряні атаки на ІзраїльНа інфографіці – наймасштабніші повітряні атаки на Ізраїль за останні кілька років. Цими вихідними країну ракетами та дронами атакував Іран.

Обидві сторони публічно заявили, що не хочуть йти на війну, але високопосадовці Байдена все більше вірять, що інтенсивні бої усе ж спалахнуть, незважаючи на спроби запобігти цьому. За словами анонімного високопоставленого чиновника, ризик зараз вищий, ніж будь-коли за останні тижні.

«Війна між Ізраїлем і Хезболлою може розпалити конфлікт, який змусить США допомогти захистити Єрусалим і підштовхне адміністрацію Байдена до глибшої взаємодії з регіоном, який вона роками намагалася покинути. Це також загрожує ще однією гуманітарною катастрофою, вдаривши по гуманітарній спільноті в той час, коли вона і без того напружена і намагається впоратися з кризою в Газі», – йдеться у повідомленні.

Розвідка США пропонує дещо більш консервативну оцінку, ніж розвідка з деяких частин Європи. Деякі європейські країни підраховують, що війна між Ізраїлем і Хезболлою може статися за кілька днів. Багато хто радив своїм громадянам залишити Ліван. Канада також готується евакуювати тисячі людей з країни. Державний департамент у четвер опублікував рекомендації для подорожей для громадян США, закликаючи їх «рішуче переглянути» поїздки до Лівану.

Речник Ради національної безпеки Адрієн Уотсон заявила, що адміністрація працює над «дипломатичним рішенням», яке дозволить громадянам Ізраїлю та Лівану повернутися до своїх домівок.

«Ми також продовжуємо зусилля для досягнення угоди, яка призведе до остаточного припинення війни в Газі. Угода про припинення вогню та заручників у Газі прискорить можливість прогресу, включаючи тривалу безпеку та спокій уздовж північного кордону Ізраїлю з Ліваном. Зараз ця угода укладена з ХАМАС. Рішення в руках ХАМАС», – зазначила Уотсон.

Адміністрація Байдена тижнями намагалася переконати обидві сторони не вступати у війну. Найвищі чиновники США, включаючи Амоса Гохштейна, посланця на Близькому Сході, відвідали регіон останніми днями, щоб спробувати відновити спокій.

Незважаючи на ці зусилля, високопоставлені посадовці Байдена заявили, що ескалація напруженості на кордоні Ізраїлю і відсутність будь-яких значних зрушень у переговорах про припинення вогню ведуть до війни.

Офіційні особи США повідомили Politico, що дані розвідки вказують на те, що каталізатор війни — наприклад, масштабний напад з будь-якої сторони — ймовірно, станеться без попередження.

Нагадаємо, у недлю, 23 червня, Ізраїль завдав удару по центру допомоги від ООН. Під час атаки по навчальному коледжу поблизу міста Газа загинули вісім палестинців.

А 26 червня армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) заявила про ліквідацію ударом з повітря в районі Гази польового командира пропалестинського угрупування «Ісламський джихад» Фаді Аль-Вадію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: