«Іскандер-К» та «Іскандер-М»: порівняння російських ракет

Читать на русском

Росія застосовує для атак на Україну практично весь арсенал ракет – крилаті, балістичні, аеробалістичні, наземного та морського базування. Серед озброєння, яке найчастіше використовується – балістичні «Іскандер-М» та крилаті «Іскандер-К». Цими ракетами росіяни днями били по Києву та Дніпру, завдали масованого удару по Одесі 29 квітня та по зоні відпочинку в передмісті Харкова 19 травня. І це далеко не повний перелік злочинів. На інфографіці «Слово і діло» – у чому різниця між «Іскандер-К» та «Іскандер-М».

Наземний оперативно-тактичний ракетний комплекс «Іскандер» почали розробляти в 1988 році. На озброєння російської армії його було прийнято в 2006-му. ОТРК призначений для завдання ударів по цілях противника, прикритих засобами ППО, у тактичній і оперативній глибині.

Комплекс складається з: самохідної пускової установки, транспортно-зарядної машини, командно-штабної машини, пункту підготовки інформації, машин регламенту та технічного обслуговування та машин життєзабезпечення.

ОТРК може використовувати для ураження цілей касетну, осколково-фугасну, бетонобійну і навіть ядерну бойову частину.

Головна відмінність між «Іскандер-К» та «Іскандер-М» полягає в тому, що перша ракета – крилата, друга – квазібалістична.

Стартова вага крилатого «Іскандера» – 2 300 кг, у той час як балістичного – 3 800 кг. Вага бойової частини також відрізняється – 450 кг проти 480 кг.

Довжина ракети «Іскандер-К» – 6,2 метра, діаметр – 0,5 метра. Параметри «Іскандер-М» такі: довжина – 7,3 метра, діаметр – 0,9 метра.

Обидві ракети здатні маневрувати: «Іскандер-К» – по заданій траєкторії, «Іскандер-М» – на активній ділянці траєкторії.

Заявлена дальність «Іскандер-М» – 500 км, але у разі застосування ядерної або звичайної полегшеної боєголовки може досягати 700 км. Максимальна висота польоту ракети становить до 50 км, максимальна швидкість більше 8,8 тисяч км/год.

«Іскандер-К» може вражати цілі на відстані 500 км, але росіяни мають модифікацію для пуску крилатих ракет на відстань до 2500 км (це, до речі, порушує Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності).

Швидкість цієї ракети становить понад 900 км/год. Її особливість у тому, що вона може летіти на наднизьких висотах – 6-7 метрів, використовуючи засоби радіоелектронного захисту.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, що відомо про гіперзвукові крилаті ракети «Циркон-С 3М22».

На інфографіці – що відомо про російську міжконтинентальну ракету «Сармат».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: