Українцям покажуть повернене з Нідерландів «скіфське золото»: де і коли буде виставка

Читать на русском
Виставка скіфського золота відкриється 5 липня у Скарбниці Національного музею історії України. Експозиція діятиме до деокупації Криму.
Фото: liga.net

У Скарбниці Національного музею історії України 5 липня відкриється виставка, де українці зможуть побачити «скіфське золото», повернене з Нідерландів.

Про це повідомляє Міністерство культури.

«Скіфське золото»: як Україна сім років виборювала повернення колекціїСкіфське золото, згідно з рішенням суду в Амстердамі, належить Україні. Історія музейної колекції – на інфографіці.

Виставковий проєкт називатиметься «Скарби Криму. Повернення». Експозиція фактично стане постійною у стінах музею та триватиме до остаточної деокупації Криму. Після цього колекцію «скіфського золота» планують перемістити на територію півострова.

У Мінкульті нагадали, що Україна повернула 565 предметів із виставки «Крим: золото та таємниці Чорного моря». Це давньогрецькі, давньоримські, пізньоскіфські, сарматські, гунські та готські речі, знайдені протягом XIX-XXI століть у ході археологічних досліджень Криму. Загалом це понад 2000 одиниць зберігання із колекцій чотирьох кримських музеїв: Центрального музею Тавриди, Керченського історико-культурного заповідника, Національного заповідника Херсонес Таврійський та Бахчисарайського історико-культурного заповідника.

Нагадаємо, 9 червня 2023 року Верховний суд Нідерландів після майже 10 років судових баталій зобов'язав музей Алларда Пірсона передати до Національного музею історії України музейні експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

27 листопада артефакти повернулися до України. Музей у Нідерландах не взяв із України плату за роки зберігання «скіфського золота».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: