Корупція серед суддів: хто вже отримав вирок за хабарництво

Читать на русском

Покарання в Україні суддів за корупційні злочини є скоріше винятком, ніж правилом. До створення Вищого антикорупційного суду таких прецедентів взагалі не було: частково через завантаженість, частково через корупцію та кругову поруку місцеві суди не дослухали до вироку жодної справи. «Слово і діло» склало карту із засудженими суддями-корупціонерами.

У Києві за корупційні злочини засуджено двох суддів. Десять років колонії отримав колишній суддя Дніпровського району суду Микола Чаус. У 2016 році його викрили на хабарі у розмірі 150 тисяч доларів, який він закопав у банку на городі. Чаусу вдалося втекти від правоохоронців: він жив у Молдові, де його викрали, а потім він опинився на Вінниччині.

Колишнього суддю Голосіївського районного суду Андрія Новака засудили до 7,5 років в'язниці за хабарництво: він отримав 8 тисяч доларів за ухвалення рішення у цивільній справі.

На Київщині вирок отримали двоє суддів. Голова Баришівського районного суду Олександр Лисюк отримав 8,5 років за хабар у розмірі 565 тисяч гривень. Гроші він брав за ухвалення рішень у цивільних справах на користь позивачів.

Суддя Броварського районного суду Ганну Білик було засуджено до 6 років позбавлення волі за хабарництво: вона вимагала гроші у приватного підприємства за винесення уточнюючого рішення на його користь.

У Дніпрі до 11 років в'язниці засудили суддю Бабушкінського районного суду Дніпра Андрія Леонова, який отримав 15 тисяч доларів хабаря. Колишню суддю Кіровського районного суду Наталію Овчаренко засудили до 10 років позбавлення волі за вимагання та отримання 30 тисяч доларів неправомірної вигоди.

В Одесі на хабарі у 2,5 тисячі доларів погорів суддя Малиновського районного суду Анатолій Целух. Спочатку його засудили до 7 років ув'язнення, потім покарання пом'якшили до 5 років. Ще один суддя цього ж суду – Олексій Буран – отримав 5 років ув'язнення з випробувальним терміном у 3 роки за отримання 120 тисяч гривень хабаря.

Павло Меденцев, який працював у Господарському суді Одеської області, отримав 9 років ув'язнення: його викрили на хабарі у 570 тисяч гривень.

До 10 років ув'язнення Антикорупційний суд засудив колишнього суддю Сєвєродонецького міського суду Луганської області Руслана Юхімука. Однак після того, як його спіймали на хабарі, Юхимчук втік до росії.

Також ВАКС засудив до 6 років позбавлення волі колишнього голову Козівського районного суду Тернопільської області Михайла Кренцеля. Разом із адвокатом його було затримано за отримання хабаря у розмірі понад 54 тисячі гривень.

Вищий антикорупційний суд засудив до 7 років ув'язнення суддю Дзержинського районного суду Харкова Сергія Лазюка, до 7 років – колишнього суддю Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Михайла Пака, до 5 років – суддю Міжгірського районного суду Закарпатської області.

Нагадаємо, із інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, на яких максимальних хабарях викривали українських суддів.

Також ми розповідали, як суди змінювали розміри застав для резонансних фігурантів під час великої війни.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: