Україна обговорює транзит азербайджанського газу до ЄС – Зеленський

Читать на русском
Україна не продовжуватиме газовий контракт з росією. При цьому Зеленський підтвердив, що Україна веде переговори щодо постачання газу з Азербайджану до ЄС.
Reuters

Україна веде переговори про постачання природного газу з Азербайджану до Європейського Союзу, щоб зберегти свою роль транзитної країни та допомогти західним сусідам забезпечити енергетичну безпеку.

Про це президент Володимир Зеленський розповів у інтерв'ю Bloomberg.

Як змінювався обсяг транзиту російського газу через УкраїнуТранзит російського газу через Україну до Європи за роками – на інфографіці. Україна не планує продовжувати контракт після його закінчення в 2024 році.

Угода про транзит російського газу спливає наприкінці 2024 року. За словами Зеленського, заміна російського газу азербайджанським – одна із пропозицій, яка наразі обговорюється на рівні уряду.

«Наразі розглядаються альтернативні кроки, як ми можемо використати трубопровід з іншим постачальником газу, іншою країною. Переговори тривають. Ми не хочемо продовжувати газовий контракт із російською федерацією. Ми не хочемо, щоб вони заробляли тут гроші», – сказав він.

Нагадаємо, Україна вже неодноразово говорила, що не продовжуватиме контракт з рф. Українська газова інфраструктура готова працювати за умов нульового транзиту «блакитного палива».

У той же час Bloomberg повідомляв, що європейські чиновники ведуть переговори щодо збереження постачання газу через ключовий російсько-український трубопровід. Один із варіантів – купівля та закачування газу з Азербайджану.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: