Перебував у розшуку місяць: харківського журналіста знайшли мертвим

Читать на русском
Харківського журналіста Олександра Лапшина знайшли мертвим після місяця пошуків. В поліції розглядають версію самогубства.
Фото: Олександр Лапшин

Журналіст Олександр Лапшин з Харкова зник 29 травня за невстановлених обставин та перебував у розшуку. 29 червня його знайшли мертвим.

Інформацію про смерть Олександра Лапшина «Суспільному» підтвердив керівник слідчого управління поліції Харківщини Сергій Болвінов.

Стало відомо, скільки українських журналістів загинули та потрапили в полон під час війни91 представник медіа загинув під час повномасштабної війни, ще 30 медійників перебувають у полоні.

«30 травня 2024 року до поліції надійшла заява від родичів Олександра, що він безвісти зник. Поліція почала розслідування. 29 червня до нас надійшла інформація від перехожого, який виявив тіло на мотузці з ознаками суїциду в районі Сортировки. Звісно, ми мали встановити особу загиблого, бо цей чоловік там перебував довгий час і візуально підтвердити, хто ця людина було неможливо. В кишені була записка, але через спеку її неможливо було прочитати. Ймовірно, це була передсмертна записка», — сказав Болвінов.

Поліція відібрала ДНК у батька Олександра, отримали результати про збіг цього тіла і ДНК батька. Слідчі вже повідомили про це родині Олександра. Офіційно причину смерті визначать після судово-медичної експертизи, однак, є підстави вважати, що людина, чиє тіло знайшли в посадці, покінчила життя самогубством.

Як розказав «Суспільному» керівник пошуково-рятувального загону громадської організації «Троянда на руці» Олександр Гуманюк, шукали Олександра Лапшина протягом місяця.

29 червня волонтери та небайдужі люди зібралися прочісувати територію поблизу будинку чоловіка, встигли пройти частину.

«На жаль, тіло знайшли місцеві жителі, вони нас набрали, сказали, ми приїхали. Це десь за півтора кілометра від місця його проживання. Ми тримали інформаційну тишу, щоб мали змогу працювати слідчі й повідомити родину», — сказав Олександр Гуманюк.

Як відомо, до повномасштабного вторгнення Олександр Лапшин не працював у ЗМІ. Навесні 2022 року він близько місяця працював фіксером міжнародної агенції Reuters, має кілька публікацій на сайті «Української правди».

Нагадаємо, 2 липня у Києві помер казахський опозиційний журналіст Айдос Садиков, на якого 18 червня було скоєно замах. Про це повідомила його дружина.

А у вівторок, 28 травня, у Києві помер засновник і голова агентства «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: