ВАКС затвердив угоду у справі Держінвестпроєкту: конфіскація землі та 259 млн грн

Читать на русском
Антикорупційний суд підтримав укладання угоди з шістьма фігурантами кримінального провадження про заволодіння коштами.
Олександр Каськівфото: «Слово і діло»

Вищий антикорупційний суд затвердив угоди про визнання винуватості, укладені між прокурором Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та шістьма обвинуваченими у справі про заволодіння 259,2 млн грн Державного агентства з інвестицій та управління національними проєктами.

Про це повідомляє прес-служба ВАКС.

«5 липня колегія суддів ВАКС затвердила угоди про визнання винуватості, укладені між прокурором САП та шістьма обвинуваченими у справі щодо заволодіння майном (коштами) державного підприємства в особливо великому розмірі та легалізації таких коштів. Обвинувачені упродовж 6 місяців з моменту затвердження судом угод про визнання винуватості мають відшкодувати збитки у сумі 259 200 000 грн до державного бюджету», – інформує суд.

За інформацією «Слово і діло», на угоду пішли брат колишнього голови Держінвестпроєкту Владислава Каськіва Олександр, ексзаступник голови Держінвестпроєкту Сергій Шут, ексдиректор Держінвесткомпанії Юрій Лутак, ексголова відділу кредитування та інвестицій Держінвесткомпанії Андрій Леміш, директор фірми «Торговий дім «Борисфен» Андрій Стельмах і двоюрідній Каськіва Олександра Матковський. Ще четверо обвинувачених – Сергій Лідов, Сергій Моісеєнко, Руслан Усов і Вадим Бей наразі служать у Силах оборони України. Бей наразі в статусі зниклого безвісті.

Олександра Каськіва та Шута оштрафували на 850 000 грн; Матковського – на 400 010 грн; Лутака та Леміша – на 200 600 грн кожного, а Стельмаха – засудили до 5 років умовного позбавлення волі з випробуванням в 1 рік. Всі вони зобов'язані протягом півроку повністю відшкодувати завдані 259,2 млн грн збитків.

Також брат Каськіва та Шут мають протягом 1 місяця перерахувати на Збройні сили України по 1,65 млн грн кожен. До цього вони вже перерахували по 2,5 млн грн кожен. Ще один обвинувачений добровільно перерахував 200 тисяч грн на ЗСУ. Решта обвинувачених забезпечили надходження до суду згоди заставодавців на перерахування всієї суми внесеної за них застави у розмірі 4 643 000 грн на підтримку ЗСУ.

Крім того, на підставі угоди булі передані 507 земельних ділянок та один об'єкт нерухомості Національному агентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) для продажу. Отримані гроші будуть перераховані на підтримку ЗСУ. Ще 202 земельні ділянки передані державі в порядку спеціальної конфіскації.

Нагадаємо, ВАКС вирішив заочно судити брата колишнього голови Держінвестпроєкту Владислава Каськіва. Також суд окремо судив решту фігурантів цієї справи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: