В Інституті демографії назвали прогноз чисельності населення від ООН дуже песимістичним

Читать на русском
Прогноз ООН щодо чисельності населення України до 2100 року – дуже песимістичний, вважають в Інституті демографії. Він ймовірно розроблений з урахуванням війни та відсутності заходів демографічної політики.
Фото: 2016-god.com

Прогноз ООН про те, що населення України до 2100 року становитиме 15,3 млн осіб, є дуже песимістичним.

Про це УП сказав заступник директора Інституту демографії Олександр Гладун.

52 мільйони не буде: які прогнози щодо скорочення чисельності населення УкраїниПід час великої війни звучать дедалі песимістичніші оцінки щодо майбутньої чисельності населення України. Як змінювалися прогнози – на інфографіці.

Як пояснив Гладун, демографічні прогнози поділяються на оптимістичні, реалістичні та песимістичні. Кожен з них має свої параметри щодо народжуваності, смертності та міграції.

«Як на мене, це один з найбільш песимістичних прогнозів щодо нашої держави. Він напевно розроблений з урахуванням війни та відсутності жодних заходів демографічної політики. Однак я б не радив сприймати прогноз ООН щодо демографії як якийсь реальний вирок України», – вважає він.

Прогнози також поділяються за тривалістю: короткострокові (2-5 роки, найбільш точні), середньострокові (10-15 років) та довгострокові (понад 50 років, найменш точні).

«Довгострокові прогнози треба розглядати як попередження – до чого може призвести розвиток подій при тих чи інших параметрах народжуваності, смертності, міграції. На мою думку, найпесимістичніший прогноз для України в довгостроковій перспективі – це скорочення до 25 мільйонів громадян. Але навіть якщо чисельність населення почне стрімко скорочуватись, воно буде замінюватися людьми, які мігруватимуть з інших країн», – пояснив Гладун.

Нагадаємо, Україна залишається однією з країн із найнижчою народжуваністю у світі.

Раніше «Слово і діло» зібрало різні прогнози щодо чисельності населення України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: