Зеленський ініціював законопроєкт щодо позбавлення державних нагород «фанатів росії»

Читать на русском
Президент пропонує розробити механізм, за допомогою якого можна буде позбавляти звання Героя України, Ордену За заслуги та інших, якщо громадянин підтримує політику Кремля.
фото Володимир Зеленський/Telegram

Президент України Володимир Зеленський ініціював законопроєкт про позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду росії чи вчинення інших протиправних дій проти України.

Про це він написав у своєму Telegram у вівторок, 16 липня.

Скільки звань «Герой України» присвоїв Зеленський за час повномасштабної війниНайбільше звань Герой України Зеленський присвоїв у березні 2022 року. Динаміка під час війни – на інфографіці.

«Мною ініційовано законопроект, який здатен відновити справедливість саме в питаннях про те, кого ми шануємо, а хто внаслідок своїх власних дій втратив право на будь-яку повагу від українців», – повідомив президент.

За словами Зеленського, це законопроєкт про внесення змін до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу та інших законодавчих актів України щодо позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора рф чи вчинення інших протиправних дій проти України.

«Це стосується тих, хто отримував державні нагороди України, в тому числі Героя України, ордени «За заслуги» та інші, але обрав для себе не Україну – обрав ворога і зараз підтримує росію так чи інакше або взагалі перебуває на її території», – уточнив Зеленський.

Він зазначив, що потрібний правовий механізм реального позбавлення таких осіб всіх державних нагород та почесних звань, оскільки вони зрадники. За словами Зеленського, він попросить Раду розглянути цей законопроєкт найближчим часом.

Нагадаємо, у 2023 році Зеленський змінив процедуру присвоєння звання Герой України. Також ми писали, що з початку вторгнення до осені минулого року було зареєстровано майже 3 тисячі петицій про присвоєння звання «Герой України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: